Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Ловци и рибари да сигнализират, ако попаднат на мъртви диви птици, зоват ветеринари

Ловците и рибарите да сигнализират, ако попаднат на мъртви диви птици. Стопаните от региона да следят състоянието на домашните птици, които отглеждат и при наличието на най-малкото съмнение за възникнала зараза по тях с птичи грип, да алармират ветеринарните власти в Смолян.

Днес в областната управа е било проведено заседание на постоянната епизоотична комисия.

Причината за нейното свикване е констатираните огнища от инфлуенца по птиците в Хасковска и Добричка област.

Със заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните от 20.10.2017 г. и на областния управител от 23.10.2017 г. са определени мерките, които следва да се спазват за предотвратяване възникването и разпространението на болестта на територията на страната и област Смолян. Кметовете на общини също трябва да организират провеждането на общински епизоотични комисии.

По информация от д-р Сава Бозуков – шеф на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) в Смолян и д-р Валентина Мелемова – началник отдел „Здравеопазване на животните“, за момента няма установени заразени птици в региона.

По данни от ОДБХ единствената птицеферма на територията на област Смолян – „Кокоимпекс”ООД, спазва всички необходими превантивни мерки. Опасност от разпространение на птичи грип в региона може да възникне от домашно отглеждани и диви птици.

Facebook Comments