БизнесРегиона

Мариян Беляков: Допреди дни Пампорово беше с най-много отворени писти в Европа

Аз съм един от най-активните деятели за отпадане на визите за турски граждани. Не съм спрял да се боря през последните години за това. Заедно с мои колеги успяхме да постигнем някакви частични успехи за визови облекчения, но няма да се откажем. Дай, Боже, някой ден изобщо да няма визов режим. За това бих се борил докрай! А целта ни в последните пет-шест години е да превърнем Пампорово в бутиков, луксозен и скъп курорт. Това заяви пред туроператори от Турция изпълнителният директор на дружеството, което стопанисва лифтовете и ски пистите в комплекса, Мариян Беляков. Срещата с представители на Асоциацията на турските туристически оператори TÜRSAB от Мраморноморския регион се състоя днес в една от конферентните зали на хотел „Перелик“.

  „Само допреди 10-12 години нещата не изглеждаха никак добре в партньорството между българските ски курорти и турските туроператор. Тогава, когато беше най-трудно, по мой спомен, поне в Пампорово, туристи от Турция докарваше основно един човек. Началото, което поставихме в онези години, имаше и ще има траен ефект върху българския ски туризъм за години напред, защото след като масово успяхме да доведем скиори в Пампорово от Турция, видяхме как и другите два български курорта се отвориха за този пазар“, посочи Беляков.

Той разказа за инвестициите през последните 10 години – в ски зоната, легловата база и цялостната инфраструктура.

Подчерта, че дългосрочната цел в управлението на курорта не е да се превръща в масов, защото целият регион разполага с общо около 8-9 хиляди легла.

„Казвам, че не търсим брутална масовост, защото бутаме курорта в посока, в която след пет-шест години той да бъде бутиков, луксозен и скъп курорт. Ски услугата не бива да бъде разглеждана като нещо евтино, защото ние като хора, които пряко създаваме този продукт и сме в дълбочината на всеки аспект, детайл и елемент от това да гледаме едни голи поляни, а днес по тях да може да караме ски, изобщо не е евтино“, посочи изпълнителният директор на „Пампорово“ АД.

Мариян Беляков – изпълнителен директор на „Пампорово“ АД

По думите му много радващ факт е, че през последните години имат абсолютна съпричастност от общините Смолян и Чепеларе, както и от областната управа в името на това целият регион да бъде вдигнат на крака. Уточни, че конкретно към Чепеларе имат много сериозни планове за развитие. Разказа и за предизвикателството поради продължилата дълго безснежна зима.

„Само допреди дни Пампорово беше сред ски курортите в Европа с най-много отворени писти. Това изобщо не е случайно. Бяха направени сериозни инвестиции в изключително мощна система за изкуствен сняг. Благодарение на нея и всички инфраструктурни подобрения от последните години в ски зоната в момента можем изобщо да говорим за ски сезон. Такава зима не сме виждали! Имаме може би най-мощната система за изкуствен сняг, въпреки това в тези критични условия видяхме някои слабости, над които да поработим“, отбеляза Мариян Беляков.

Целта на ръководството е с още някои подобрения за следващата година да постигнат  оперативност, въз основа на която за 50 часа работа с инсталацията да пуснат 80% от ски зоната.

„И да се знае, че в критични моменти на ситуация като тази, на Пампорово може да се разчита“, подчерта той.

Беляков сподели, че през април месец започва обновяване на лифта между Малина и Снежанка, към който водят всички ключови писти, с чисто нов, модерен шестседалков лифт.  

„Това, което очакваме оттук нататък в този сезон, е да затвърдим изключително доброто състояние на ски пистите. В следващите няколко дни очакваме ниски температури, за да произведем повече изкуствен сняг и в рамките на седмица да отворим още две писти“, допълни Беляков.

По думите му „Пампорово“ не е просто фирма, която прави бизнес, а гради приятелства и дълготрайни отношения. „И винаги сме готови да направим крачка напред и крачка назад – натам, накъдето е необходимо“, каза изпълнителният директор на „Пампорово“ АД.

Той подчерта, че дружеството няма за цел да изземва бизнес в курорта или да го конкурира. „Напротив. Ние работим заедно с тях за развитието на целия регион – така е било, така ще бъде и занапред. Всички сме изцяло зависими от посоката, в която върви курортът“, допълни Беляков.

Той информира, че най-много туристи в Пампорово има от България, след това от Великобритания и Ирландия, от балканските страни, а Турция е на пето или шесто място по посещаемост на курорта.

„Убеден съм, че ако няма визи, ще е на първо място. Както Одрин е пълно с българи, същото би било и при нас според мен. А и съм сигурен, че когато се направи магистралата покрай Дуранкулак покрай всички курорти до Малко Търново, ще има толкова много турски туристки в българските курорти, колкото изобщо не можем да си представим в момента“, обобщи Беляков.

На въпрос за атракциите, които предлагат през лятото, той отговори, че са развити изключително много програми за тогава.
„Най-големият велопарк в Източна Европа е в Пампорово. Имаме феноменални трейлове през лятото, имаме инструктори, колелета и смятаме че е не е достатъчно добре развит сегмент и предстои още повече да се развие. Има доста на брой венчър паркове – основно за деца предлагат интересни занимания. В радиус от 30 км има доста много природни забележителности. Ако човек си предвиди 7-8 дни за почивка, всеки ден има какво да посети и ще е толкова впечатлен, че няма да го забрави“, поясни той.

Беляков съобщи, че в момента работят по чисто нов проект, свързан с минералната вода в село Беден. „Само на 15 км има минерална вода с изключителни лечебни свойства. Разработваме проект в японски стил, който до година и половина ще бъде осъществен – с различни топила и водни терапии. Също така, при интерес, можем да изработим 7-дневна или 5-дневна лятна програма и измежду всичко, което предлага регионът. Тук е едно от малкото места с отрицателна йонизация в света, което има изключително положителен ефект върху цялата кръвоносна система“, добави Беляков.  

В срещата с туроператорите от Турция участваха кметът на Чепеларе Боран Хаджиев, зам.-кметът на община Смолян Марин Захариев и зам.-областният управител Христо Станчев.

Инфо-турът на TÜRSAB ще продължи през следващите дни в Пловдив и Банско.

error: Защитено Съдържание!