Региона

Мариян Беляков, „Пампорово“ АД: Доказахме, че на нас може да се разчита дори и в най-трудните времена

Тази година родопският комплекс Пампорово се прочу като единствен сред ски курортите с отворени писти в най-безснежната зима. И това никак не е случайно. През последните години ръководството на „Пампорово“ АД, което е стопанин на лифтовете и пистите, инвестира изключително сериозно в мощна система за изкуствен сняг. Благодарение на нея и на всички инфраструктурни подобрения в ски зоната сезонът в Пампорово продължи близо месец по-дълго, отколкото в останалите курорти.

За анализ на ситуацията преди края на активния зимен сезон потърсихме изпълнителния директор на „Пампорово“ АД Мариян Беляков.

Г-н Беляков, Пампорово беше единствен от ски курортите в България и Европа с работещи писти, докато падне първия сняг, горе-долу по средата на януари. За какъв период от време ви се наложи да ги поддържате и как изобщо го постигнахте при плюсови температури?

Беше изключително трудно. Буквално целият сезон, всички програми, въобще прехраната на целия малък и среден бизнес зависеше от това. И до ден-днешен не мога да си обясня как се справихме. Имахме само три дни на разположение. Сякаш използвахме повече от максимума на инсталацията за изкуствен сняг. Възможно най-добре явно разпределихме работата на всички видове машини, на цялата техника, с която разполагаме, на целия наличен човешки ресурс. На практика успяхме да стартираме сезона и да подсигурим всички програми – не само тези на „Пампорово“ АД. Това продължи в порядъка на около 20-25 дена, докато нещата се стабилизираха навсякъде. Аз се радвам, защото показахме, че на Пампорово може да се разчита във всяко отношение, че и в най-трудните времена курортът може да работи.

Като че ли нямате напоследък зимен сезон без изключително сериозни проблеми – два сезона ковид, войната в Украйна, безснежна зима, какво ви костваше да ги преодолявате?

Огромни усилия. Вероятно не само на нас, а и на всички останали бизнеси. Аз не смятам, че ние сме герои спрямо другите в подобна ситуация. Но успяхме да докажем, че на нас може да се разчита като партньор. Всичко, което изброихте, е абсолютен факт. Много трудна среда за правене на бизнес. Изключително трудни обстоятелства, много тежести, с които, като погледнем назад, не можем да повярваме, че сме се справили, за да имаме в крайна сметка добри сезони, които ни позволяват да продължим да се развиваме и надграждаме.

Март месец е, пак са положителни температурите, какво е състоянието на пистите сега?

Въпреки това, пистите са подсигурени с изключително много сняг. Не виждам никакъв проблем да се издържи до края на март, а защо не и до средата на април. Дори индикациите са такива. Нямаме особени притеснения към днешна дата. Почти цялата ски зона е отворена. С изключение на предишната година по това време, не си спомням да сме имали толкова много отворени писти. Моето усещане е, че следващите две зими ще бъдат много хубави. 

Каква е заетостта на легловата база?

Зависи. Има най-различни хотели и бази за настаняване. Хотелите на „Пампорово“ АД и през март месец се движим със 75-80%. Чакаме силен март.

Как се отрази на курорта войната между Русия и Украйна, щетите от нея имат ли реално измерение за курорта?

Имат, разбира се. За всички имат. И от човешка, и от партньорска, и от бизнес гледна точка. Отрази се като на повечето други бизнеси и други хора. Трудно бихме могли да разграничим кой е понесъл по-голяма и по-малка щета. Просто всеки търси начин да се адаптира към новите условия и да си намери нов път за пробиване, включително  на стари пазари, които активират.

Тази зима промени ли се профилът на туристопотока в Пампорово?

Имаше такива индикации. Сериозно завишение видяхме на туристи от Румъния, Молдова и интерес към двоен капацитет за следващ сезон от Великобритания, Ирландия и Израел. Вероятно всичко това идва вследствие на начина, по който Пампорово успя да се справи в толкова трудни условия. И то при предплатени услуги, чието изпълнение следваше да бъде доставено от нас на всички туристи, дошли в Пампорово по международни пакетни програми.

Кои бяха най-вълнуващите събития в сезона и какво предстои? 

Трети март – събитието, с което се гордеем, беше най-вълнуващото. Следващата година предстои Световна купа по сноуборд. Надяваме се с участието на Радо Янков, за което сме изключително благодарни на Българската федерация по ски, без чиято подкрепа това нямаше как да се случи. А що касае до остатъка от тази година, има доста големи корпоративни мероприятия, както и някои състезания до края на март, но те са от значително по-нисък ранг.

Започнахте ли строителство на балнеолечебен комплекс край село Беден?

Не сме още. В момента сме в процес на промяна на архитектурния проект на селището, тъй като възникнаха нови обстоятелства. Аз лично нямам търпение да се случи. Не съм сигурен дали ще съумеем да го изпълним тази или следващата година. 

Пак заради безснежната зима Мечи чал заработи малко по-късно от Пампорово, но наскоро загатнахте за намеренията на „Пампорово“ спрямо чепеларската ски зона?

След като за няколко години приключим с инвестиционната програма за Пампорово, вниманието изцяло ще се насочи към Чепеларе. В момента разработваме мащабен мастер план за развитието на ски зона Чепеларе. Ключово обаче за нейното развитие е решаването на проблема с водния ресурс, с който да обезпечим мощностите на бъдещата нова инсталация за изкуствен сняг по ски пистите на Мечи чал. Има работни групи, които търсят решение. Потърсили сме помощ и от община Чепеларе, без която е немислимо подсигуряването на необходимия воден ресурс.

Кога започвате с обновяването на лифта между Ардашлъ и Снежанка?

Надяваме се реконструкцията да започне през април месец. Имаме време до началото на следващия сезон. Ако всичко върви по план и график, би трябвало за следащия ски сезон да пуснем това ново прекрасно съоръжение.

Какви са параметрите му?

Шестседалков лифт с дължина над 2 км, капацитет от 3000 човека на час. Задвижването е последно поколение – direct drive motion, но едва ли хората ги вълнува това.

Тенденциите с имотния пазар на Пампорово в коя посока вървят?

Пазарът е динамичен. Понякога върви нагоре, понякога – надолу, обусловен от всички икономически и политически процеси в България, ЕС и света. Но нашата идея е и, както знаете, полагаме всички необходими усилия за развитие на Пампорово. Имаме недовършени сгради в комплекса, макар да се броят на пръсти. Ако те се довършат и станат част от легловата база, ако всички хора, които са започнали да си реновират бизнеса си, успеят, аз съм убеден, че след 7-8 години Пампорово ще се превърне в този модерен курорт, за който всички мечтаем.

error: Защитено Съдържание!