Мъж и жена от Смолян под карантина отишли в парк

Множество проверки извърши полицията в Смолян през последните дни с цел да установят дали се спазват мерките против коронавируса, както и за престъпления, свързани с обявеното извънредно положение.

В Смолян са установени две лица, нарушили домашната карантина, разпоредената от РЗИ – Смолян. При проверката е установено, че 51-годишна жена и 45-годишен мъж, завърнали се от Великобритания, нарушават предписаните правила и мерки, като  същите са установени в парка, в нарушение на карантината.

Срещу тези двама граждани е образувана проверка с оглед данни за извършено престъпление. Материалите са изпратени на прокуратурата за образуване на досъсебно производство и с оглед търсене на наказателна отговорност. Това са хора, които са си дошли от окото на бурята в Англия. Под карантина са. Знаят, че са под карантина и въпреки това нехаят„, посочи ст. комисар Николай Димов – директор на ОД МВР – Смолян.

„Напомняме на гражданите, че всички разпоредени мерки, касаещи предотвратяване разпространението на коронавируса, са задължителни. Както е регламентирано в чл.355 ал. 2 от НК, който по време на епидемия, пандемия или извънредно положение наруши наредба, правила или мерки, издадени против разпространението или появяването на заразителна  болест по хората, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от 10 до 50 хиляди лева.  Приканваме гражданите да спазват всички разпоредени правила и мерки за предотвратяване разпространението на коронавируса! Нека бъдем отговорни към здравето си и здравето на нашите близки и приятели!“ – се казва в прессъобщение, изпратено от ОДМВР – Смолян.