Министър Ангелкова: С обединението на Пампорово и Мечи чал се изпълни мечтата на всеки български министър на туризма

Днес, в прекрасния слънчев ден, откриха зимния сезон на Пампорово в присъствието на хиляди почитатели на зимните спортове, дошли да споделят празника в курорта. Откриването на ски сезона се състоя пообед на Студенец с изпълнения на родопски песни. Лифтовете и съоръженията бяха отворени още в ранната сутрин.

Преди да отправи своите благопожелания за успехи министърът на туризма Николина Ангелкова изказа съболезнования за жертвите от трагедията с дерайлиралия влак в Хитрино тази сутрин, която помрачи празника. 

„За първи път в България имаме обединени две ски зони – Пампорово и Мечи чал. Вие сбъднахте мечтата на всеки един български министър на туризма, защото всички курорти формират имиджа на страната, а нашата страна го заслужава“, заяви министър Николина Ангелкова. Преди да й даде думата водещият припомни, че преди две години й е подарил родопски чан с пожеланието да го разклаща при всеки един милион туристи. Тя каза, че това се е случило седем пъти и половина. 

„Това е рекорд в туристическата индустрия на България и за пръв път гостите, посетили България, са повече от населението на страната, което е безспорен успех както за нас като домакини, така и за вас като ресорен министър“, отбеляза той.

Министър Ангелкова подчерта, че за първи път може с една лифт карта и обща транспортна схема да бъдат посетени двете ски зони. Тя поздрави ръководството на „Пампорово“ АД за куража и решителността да реализират обединението на двата курорта. „А ние ще бъдем с вас и ще продължим да рекламираме и популяризираме нашата страна като предпочитана туристическа дестинация. Ще продължим  да показваме, че ние заслужаваме да ни избират, че на нас може да се има доверие. И това е благодарение на вашите усилия“, посочи Ангелкова. 

По думите й Пампорово е един от любимите курорти за българи и чужденци, който благодарение на толкова много хора се превръща в целогодишен курорт. Тя съобщи, че през периода януари-септември тази година курортът е бил посетен повече от 92 000 души и бележи ръст над 10% в сравнение с предходната година.

Според нея не само прекрасните условия за зимни спортове, но и културно-историческото богатство на региона, биоразнообразието, минералните извори, балнео и СПА-предпоставките дават основание да се вярва, че Пампорово ще продължи да се развива все по-успешно  като целогодишен курорт.

„За миналата година над 68 хиляди души са го посетили, реализирани са повече от 240 000 нощувки тук. Аз пожелавам тази година да бъдат двойно, а защо не и тройно повече. Данните, които имаме от ранните записвания, показват ръст от 5-7% към момента. Нашите песимистични очаквания за сезон 2016-17 г. са минимум 5% ръст, но аз вярвам, че този сезон ще бъде изключително успешен“, изтъкна министър Ангелкова. 

Мажоритарният собственик на „Пампорово“ АД Цветелина Бориславова благодари на всички, които са дошли да споделят радостта й от откриването на зимния сезон. Тя каза: „Благодаря и на Господ, който също е с нас и виждате, че ни носи един от поредните прекрасни пампоровски дни. И тази година ние подготвихме за вас приятни изненади, по-добри условия на пистите, изключително атрактивни нови предложения, в които вие сами ще се уверите. Очакваме съвсем скоро да открием и зоната в Чепеларе. Знаем, че там е малко по-сложно, но както обяви и водещият, тази година новината е две в едно – две зони с една лифт карта. Уверили сте се вече,  че всичко, което ние правим, го правим с цялото си сърце, с много обич към всички вас, с огромна воля и много усилия“.

Кметът на Смолян Николай Мелемов пожела на туристическия бранш в курорта много сняг и слънце, но най-важното – доволни туристи.

По думите на областния управител Недялко Славов няколко факта дават повод за оптимизъм относно Пампорово. „Първо, записванията за зимния и летния сезон бележат нови рекорди, за което благодаря на екипа на „Пампорово“ АД, но и на министър Ангелкова за последователната й политика. И тези резултати се виждат. Второ, Пампорово се  превръща в най-големият зимен курорт на Балканите след обединението си с Мечи чал, а това също ще привлече допълнително туристи. Трето, никога достъпът до Пампорово не е бил толкова удобен, толкова лесен – с тези ремонтирани пътища във всички посоки, което допълнително ще привлече туристи в нашия курорт“, отбеляза Славов.  

Пожелания за успешен зимен сезон на Пампорово отправиха също зам.-министърът на спорта Асен Марков, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, олимпийската шампионка от Нагано`1998 Екатерина Дафовска, шефът на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация Благой Рагин.

С минутно мълчание участниците в празника почетоха паметта на загиналите в Хитрино.

Facebook Comments