ВсичкиЗдраве

Министър: Спешните медици трябва да пренасят трудно подвижни пациенти до линейката, не съседи

Ангажимент на спешните медици е да пренасят трудно подвижните пациенти до линейката, не съседи. Това става ясно от отговора на здравния министър проф. Христо Хинков до депутата от „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

По думите на Йорданов масова практика е тежкоболни хора да са принуждавани да слизат сами или с чужда помощ по стълбища на блокове, а линейки стоят на улицата пред блока.

„Служител на „Горещата телефонна линия“ на МЗ не говори за съществуването на никакви медицински стандарти, а точно обратното. През цялото време на разговора той обяснява, че пренасянето на тежкоболните хора по стълбищата на блоковете от техния дом до линейката, която ги чака на улицата, е задължение на техните близки и познати. Той дори дава съвети, че ако не са налице достатъчно хора за това пренасяне, такива могат да се потърсят и от съседните входове“, пояснява народният представител.

Здравният министър проф. Хинков заявява обаче, че автомобилите на ЦСМП са оборудвани в съответствие с действащия медицински стандарт „Спешна медицина“. В него е определено задължителното оборудване на линейките, включително и наличието на сгъваема носилка тип „столче“ с плъзгачи, чрез която медицинският екип може да пренесе трудноподвижен пациент до линейката.

Съгласно стандарта преместването на спешен пациент е определено като основна професионална компетентност в списъка но дейности за всички мобилни спешни екипи и при изпълнение на своите мисии екипите за спешна медицинска помош са длъжни да използват всички налични възможности за транспорт на пациента до болница, а в случай на възникнал проблем, включително и с транспортирането на пациента от дома му до линейката, да потърсят помощ чрез районната координационна централа.

Той пояснява, че при получаване на повикване в ЦСМП за оказване на спешна медицинска помощ на заболели и/или пострадали лица, се извършва телефонен триаж и на адреса се изпраща мобилен спешен екип. Екипите са оборудвани с необходимите лекарствени продукти и медицински изделия с оглед овладяване ма внезапно настъпило състояние и с цел съхраняване здравето и живота на пациента и поддържане виталните функции на организма, доколкото това е възможно.

error: Защитено Съдържание!