Министър Вълчев: Достатъчно добра е организацията, за да няма преписване на ДЗИ

Насърчаваме приема в инженерните науки, педагогическите, природо-математическите, аграрните, където имаме недостиг. В някои инженерни професионални направления този недостиг е драматичен, заяви пред журналисти в Момчиловци министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му с инструментите, с които държавата разполага, прави всичко възможно да увеличи броя на студентите в тези направления, давайки допълнителен прием, допълнително финансиране на висшите училища, втори допълнителни стипендии.

За догодина е планирано там, където има най-голям разрив между търсенето от пазара на труда и обучението, да се регламентира безплатно образование и още повече стимули.

„Може би ще започнем с няколко професионални направления, за които и в момента сме освободили изцяло приема – математика, химически и физически науки, енергетика, религия. Впрочем, в 2017 г., в началото на мандата на това правителство направихме приоритетни и хуманитарните направления религия, история, филология и философия. Намалява приемът като брой учащи, но и като процент от завършилите“, обобщи министърът.

Днес той посети родопското село Момчиловци, което празнува 180 години просветно дело и юбилей на ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Тогава йеромонах Григорий дошъл от Атонския манастир и направил първото килийно училище в селото. Започнал да обучава децата на четмо и писмо, а самият той учил родопския диалект, за да се разбира с местните хора.

„Тук може да видим историята на българското просвещение, на българското образование. Българските духовници са посели българската азбука тук преди 180 години. Впоследствие училището се е утвърдило като важен образователен и духовен център, в който учителите дават на децата знания, възпитават ги в дух на патриотизъм, създават им възможност за пълноценен и щастлив живот“, каза Вълчев.

За държавните зрелостни изпити, които предстоят, министърът заяви, че е създадена достатъчно добра организация, за да няма преписване. Разделянето на матурите на модули също е отчетено като положителна съществена крачка, силно ограничаваща възможността за преписване.

„Що се отнася до сигурността, да чукна на дърво, през последните години сме нямали проблеми, но никога няма абсолютни гаранции. Надявам се да няма проблем и с качеството на изпитните материали“, подчерта той.

Министър Вълчев съобщи, че Министерският съвет преди две седмици е одобрил 20 млн. лв., с които ще бъдат закупени над 100 училищни автобуси. С предимство ще се сменят тези, които са на най-много километри и най-амортизирани, рисковите за возене на ученици.

По отношение на стратегията за възпитанието в училище Красимир Вълчев заяви, че това няма да е поредният документ, а е с цел да се проведе разговор за възпитателната функция на училището. Този разговор по думите у е най-добре да се проведе на ниво училищна общност.

„Едно проучване на „Алфа Рисърч“ в началото на годината показа, че мнозинството от родителите очакват училището да възпитава по-добре“, посочи той.

Министърът похвали образователната система в Смолянска област. „Тук имаме добро взаимодействие между учители и родители, между училище и семейство. Има отношение към образованието. Духът на образованието и възпитателната функция е добра“, коментира той.

Вълчев изрази съжаление, че училището днес е в неравна конкуренция с много други фактори на средата, които то трябва да компенсира като телевизия, кино, интернет, видеоигри. „Аз се изненадах колко са пълни с насилие част от тях. Ние имаме нужда да усилим възпитателната функция на училището“, обобщи Красимир Вълчев.

Той подчерта, че със стратегията се отправя сигнал към системата, че всички работят по този пакет от възпитателни ценности, дава й се и увереност.

„Проведохме две обсъждания досега и като цяло тя среща подкрепа. Готови сме да я обсъждаме колкото е необходимо“, добави образователният министър.

Днес той откри и спортната площадка към ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Смилян, изградена със средства, отпуснати от министерството.

Директорката Лиляна Балийска му показа снимка, на която се вижда децата как са накацали по прозорците и гледат към строящата се площадка, за която те мечтаят.

„Есента, когато бях тук, от същото място, от което децата са гледали, видях това пространство и не си представях, че ще стане толкова хубаво. Поздравления! Изглежда много добре. Всички да го ползвате с радост! Тогава на шега казах: „Ще ме поканите да изиграя един мач“. Готов съм днес“, каза министърът. Малко по-късно облече екип на „Родопа – Смолян“ и приятелски футбол с отбора на община Смолян.

„Това са едни от най-приятните моменти в работата на един кмет, сигурен съм и в работата на един министър. Когато видиш усмихнати и щастливи деца, си даваш сметка, че си заслужава всичките трудности, които човек има в ежедневието си. Със здраве да го ползвате! Винаги да е пълно игрището! Успех на всички вас!“, пожела кметът Николай Мелемов.

„Винаги ми е било приятно да усещам топлотата на хората в Смилян, тяхната благодарност за отношението, което показахме към селото, за работата, която всички ние вършим за Смилян, за инвестициите, които се реализираха тук и които се приветстват от хората. Тази благодарност, която виждам във всички вас, ни задължава и мотивира да продължим да работим все така активно“, заяви областният управител Недялко Славов.

„Знам колко сте нетърпеливи да играете на тази спортна площадка. Бъдете здрави и нека това да бъде място, на което се забавлявате най-много и се чувствате прекрасно“, пожела на свой ред Мария Семерджиева, началник на РУО – Смолян.

Facebook Comments