КултураРегиона

Мощна кампания срещу пилона на Рожен с най-високото знаме в ЕС 

Мощна антиПилонНаРожен кампания се развихри последните дни във Фейсбук. Стотици постове са публикувани, даже има и петиция срещу изграждането на 111-метровото съоръжение, на което да се развее националният флаг непосредствено преди Роженския събор. То трябва да е най-високото в Европейския съюз – на  1430 м надморска височина. Негов патрон е президентът Румен Радев.

Редица институции вече извършиха проверки дали това, което се прави там, е законно. От няколко ведомства информират, че нарушения няма.  

Констатацията на земеделското министерство е, че разрешенията за строеж и поставяне са издадени от главния архитект на община Смолян. Контролът по изграждането е от компетенцията на община Смолян, която би следвало да удостовери, че проектът отговаря на изискванията за безопасност.

От Министерството на земеделието и храните след регулярна процедура за промяна на предназначението на земята са издали разрешение за временно ползване на 196 кв. м земеделска земя за неземеделски нужди.

Насипът, който ще се върне обратно в изкопа.

Екоинспекцията в Смолян провери обекта по сигнал на „Сдружение за дива природа Балкани“. Според РИОСВ така представеното инвестиционно предложение не подлежи на процедура за извършване на задължителна оценка на въздействието върху околната среда. Поземленият имот, в който се реализира то, не попада в границите на защитени територии, нито в границите на защитени зони.

„Много хора ми пишат за Роженския пилон. Повдигнах въпроса преди седмица. Самото инвестиционно предложение не попада в защитена зона и не подлежи на оценка на въздействие върху околната среда. Това не е основание да го загърбим. Правим още проверки, както и консултации с други институции. За мен е важно казусът да не се превърне в битка между “патриоти” и “либерали”, два етикета, които търпят всякакви волни интерпретации. Смятам, че красивата българската природа трябва да се защитава от всякакви посегателства и визуални демонстрации. Често липсата на самочувствие придобива уродливи и показни форми, зад които се крият местни битки и интереси, лични проблеми и недоразбрано чувство за принадлежност. Как точно ще възприемем казуса с пилона, зависи от нас и от начина, по който се отнасяме към природната уникалност. Ще ви държим информираме за случката“, написа във фейсбук профила си новият екоминистър Юлиян Попов.

Имотът, в който ще бъде поставен пилонът, е собственост на фондация „Наследство в бъдещето“, чийто председател е Симеон Караколев.

Имотът за пилона

„Имотът е наш. Изкопът за пилона е 200 кв. м и всичко това ще бъде зарито с пръст, а на земната повърхност ще се сложат чимове. Няма нито едно отсечено дърво, няма абсолютно нищо, което по някакъв начин да ощетява природата“, заяви той. И посочи, че когато всичко е готово, бетон няма да се вижда изобщо на поляните.

„Между другото, ливадите имат способността да се рекултивират за една година, но така или иначе ние сме предприели стъпки за зачимяване, за да бъде по-красиво. Тук дървета няма, нищо не сме унищожили като флора или хабитат на животни“, допълни Караколев.

И уточни: „Това е фундаментът на пилона, това е насип. Всички тези камари с пръст след два дни ще бъдат върнати обратно и всичко това ще бъде изравнено със земята. Това, което виждаме, е укрепването на пилона – това е подземно съоръжение. И един милиметър бетон няма да има над тревата. Имаме разрешение за строеж и разрешение за поставяне. Разрешенията са две – едното е за подземно съоръжение, то минава през фаза на разрешение за строеж. А за самия пилон имаме разрешение за поставяне. Мога да подчертая, че пилонът не идва цял 111 метра при нас, а на секции. После на секции се демонтира. След няколко години можем да го преместим в София, няма пречки за това“.

Караколев от своя страна е подал сигнал в полицията срещу дърводобивна фирма, която е направила дълбоки коловози, пълни с кал и вода съседните поляни при добива на дърва от гората.

„Ето състоянието на поляните, което доста често и доста манипулативно се изкарва в публичното пространство. Това са част от поляните зад мен, които са буквално превърнати в изорани пътища. Поне по обещанията на фирмата за дърводобив това ще бъде рекултивирано до края на месец юни. От три месеца ежедневно тук вървят десетки или стотици камиони с дървесина, докато тук, виждате, използваме всичко възможно, което да изключи влизането на тежка механизация на поляните. Тук бетоновоз не е влизал, бетонът идва по тръба. Но по принцип ежегодно влизат косачки, балировачки, трактори с различен инвентар, големи камиони, прицепи, които товарят балите със сено. Да не забравяме, че на всеки събор идват няколкостотин изложители. Всеки от тях влиза с транспортно средство на поляните“, каза Симеон Караколев.

Бетонобъркачката е до шосето, а това е тръбата, по която пускат бетона.

Кметът Николай Мелемов е убеден, че главният архитект внимателно е преценил и огледал всичко и е спазил закона. Пред журналисти той заяви, че общината не е дала лев за него.

“Хората се притесняват да не би да е нарушена природата. Гледал съм проекта. Бетон няма да има на повърхността, ще има трева под пилона и ако е изпълнен както трябва, не виждам притеснение“, коментира той.  

Блиц интервю с председателя на фондация „Рожен – наследство в бъдещето“

Г-н Караколев, как ще отговорите на упрека, че пилонът е грандоманщина, комплексарщина?

Аз чета, че най-добрият начин да изразиш своята обич към родината, патриотизма и родолюбието е тихичко в сърцето. Съжалявам, но не всички го разбират по този начин. И аз, и моят екип, а вече и стотици хиляди привърженици на инициативата не го разбират по този начин. Ние искаме да покажем и ясно да заявим, че сме българи. Не „булгар“, а българи. Ние уважаваме и искаме да извисим нашия национален символ – знамето. Това е нашият прочит на нещата. Нито аз, нито някой от моя екип като фондация не сме тръгнали да изразяваме мнение какво не ни харесва в другите инициативи. Не бива да се противопоставят хората, не бива да се противопоставят инициативи, още повече дарителски.

Симеон Караколев

Как може 1 милион лева да се вложат за 1 флаг?

Не искам да материализирам стойността на флага. Аз мога да кажа, че една държава като Финландия, като Украйна и много други са дали много повече от един милион. Тези неща не се измерват в пари. Който иска, да дарява за знамето и пилона. Не е насила.

След година, година и нещо знамето ще бъде разкъсано, кой ще го поддържа?

Пилонът е с експлоатационен срок 50 години. Тоест, трябва да му се направи основен ремонт след 50 години. Флагът няма да издържи една година. Той трябва да се сменя поне веднъж годишно с оглед на метеорологичните условия. Има опит в други държави с подобни високи съоръжения и тях сме попитали на колко време се сменят. Не мога да разбера как този пилон с флага ще е грозен. Нали всички го виждаме, той ще е красив и ако преценим, че е за смяна, ще го сменим. Не мога да разбера защо смяната на флага се коментира като нещо неосъществимо. Такива съоръжения има в няколко държави в Европа. Те са снабдени с нужния механизъм за сваляне на знамето. Платовете, от които са ушите тези флагове, са с плътност, която да издържа на тези метеорологични условия.

Коловозите, издълбани при превоза на дървен материал на поляните.

Как си обяснявате, че когато стартирахте кампанията, нямаше особена реакции, по-скоро беше даже позитивна, а сега, преди откриването, атаката е толкова динамична?

Има хора, които в момента създават тема. Има хора, на които не им е приятно българското знаме да бъде изведено по такъв начин на преден план. Не им е приятно други да изявяват своите патриотични родолюбиви чувства. Седем месеца съм обикалял по различни медии и съм обяснявал къде ще бъде този пилон, какво ще представлява. Всичко беше публично обявено. Да не забравяме, че и политическата конюнктура в България е динамична. Има определени кръгове политици и общественици, които имат интерес да привличат и най-вече да затвърждават аудитория.

Измежду коментаторите по темата блесна най-много Мария Берова от Соколовци със своето сатирично стихотворение:

Голям, велик мъж е Симеон!

И кауза си има – за ПИЛОН!
От Арбанаси той дойде
ливадите на Рожен да оре!
Докара багер, камион!
Велико дело – ще забиваме ПИЛОН!
И не какъв да е ПИЛОН,
Пилон за милион!
А откъде ще събере парите?
Как от къде – от будалите!
Поддържат псевдопатриотите пилона!
С последни напъни да съберат милиона!
Милион за пилон на бетон!
А чувате ли Роженския стон?
Няма ги косачите, стадата
Багер грозно впил се е в земята!
И разкъсва минзухарената гръд планинска,
заради една идея низка
грандоманска и ненужна!
Пъплят тирове и железа към Рожен!
Рожен е настръхнал и тревожен!
Той за гайди е, хора и песни
а не за хора, жадни за известност!
Пилон за селфита, това ще стане,
но раната в снагата Роженска ще си остане!
Поляната стене,
но на Симеон не му дреме…

error: Защитено Съдържание!