Здраве

Мощна кампания за сърдечна трансплантация изпрати бебе Кристин в Индия, сърцето ѝ спирало няколко при полета

Мощна благотворителна кампания, чрез която само за половин месец се събра сумата от 731 520 лв., осигури пътуването на едногодишното бебе Кристин със самолет до Индия за животоспасяваща трансплантация на сърце.  

В публикация на майка й Иванджелина Терзиева (от Смолян) пише, че пътуването е било тройно критично.

„След няколко отменени полета, смяна на дати, самолети, екипаж, аварийно кацане, най-накрая след почти 20-часов полет, стигнахме до болницата в Индия. По време на полета Кристин получи сърдечен арест, сърцето не работеше повече от 30мин, но благодарение на лекарите и Бог, както каза лекаря „she came back“. И тук той ми каза: „Имаш два избора да се върнем към България или да продължим пътуването към Индия. И двете са еднакво рискови. Може да получи същия арест след 20 мин и да не може да я спасим“. Просто поех риска. Нямах друг избор. След като кацнахме в Индия, в линейката на път за болницата, сърцето спира още 2 пъти. Има отоци по цялото тяло. Започнати бяха излседвания и веднага трябва да се постави устройство. Докато пиша тези редове я смъкнаха в операционната, написа в профила си майката на Кристин.

Сега обаче за лечението на момиченцето е нужна по-голяма сума.

„Както вече написах в предния пост, се наложи спешна операция веднага след като пристигнахме за поставяне на устройство за поддръжка, наречено ЕCМО, тъй като сърцето спира няколко пъти и изобщо не работи. За съжаление, ще се наложи да увеличим и сумата, тъй като докато е на това устройство, престоят в интензивен сектор е 2000 долара на ден, а за самата машина се плаща между 3 500 и 4 500 долара дневно. За него и всички допълнителни изследвания покрай поставянето му сме превели 50 000 USD. Всичко зависи от това колко време ще се чака за донор – може да бъде само на това устройство, но ако е повече от месец-два /което е по-вертоятно/, ще се наложи и поставянето на VAD /Berlin heart/. Но състоянието й се влоши рязко сутринта в деня на полета и нямаме друг избор. Знаете колко рисково беше транспортирането и въпреки, че сърцето спира няколко пъти – ние успяхме. Вие успяхте! Сега е под наблюдение. Следващите дни са важни, за да се проследи състоянието й след поставянето на мембраната“, описа състоянието на детето Иванджелина.

Проблемът с детето бил разбран в края на бременността, когато е регистриран „различен“ сърдечен ритъм на плода.

Кристин е родена на термин, но на втория ден от своя живот тя получава първия си кардиогенен шок със сърдечна честота от 280 уд./мин. Поставена е на апартана вентилация. 
Следва дълъг месец, в който на 5-дневна възраст в 02.30 ч. през нощта от болницата се обаждат на родителите, че я транспортират по спешност в Национална кардиологична болница. След многократни реанимационни действия, интубиране и екстубиране в края на първия месец от нейния живот се прибират заедно заедно вкъщи. 

За съжаление не за дълго. На 13.12.2021 г., след обилно повръщане тя просто спира да диша. Родителите ѝ не помнят как са я закарали и колко часове прекарват пред реанимация, но помнят думите на един лекар: „Молете се да изкара нощта!“. И малката успява – след 10 дни на апаратна вентилация, я прегръщат. Първата Коледа прекарват в болницата, но заедно. 

Имат една страхотна година, в която тя расте, развива се, а родителите ѝ се радват. Ходят на ежемесечни прегледи и нещата изглеждат нормални. Докато на 31.01.2023 г., след висока температура и тест, се оказва с грип А. Чрез устройството, с което я следят, забелязват отново висока сърдечна честота и веднага се насочват към Кардиологична болница.

Приемат я по спешност в интензивно отделение и казват, че след ден-два ще приемат и майката, че ще продължат да я наблюдават. По време на престоя ѝ в болницата обаче следва трети кардиогенен шок с честота до 300 удара в минута. Следващите 2 месеца са постоянна борба за живота ѝ.

Един ден чуват най-страшните думи: „Съжаляваме, но бъдещата прогноза е лоша, детето Ви няма да живее, ние не можем да направим нищо повече за нея, освен да я поддържаме, докато не намерите място, където да я транспортирате“.

С това лечението, което се провежда в България, се изчерпва.

Два месеца по-късно, макар и с влошаване на нейното общо здравословно състояние, тя все още се бори за живота си, но сърцето ѝ не работи правилно, не се съкращава, не изпомпва достатъчно кръв и с всеки изминал ден нещата се влошават. Детето остава в болница на поддържащи медикаменти – адреналин, допамин, коротроп.
Единственият шанс тя да живее е трансплантация на ново сърце, което ще бъде извършено на два етапа – първо поставяне на специална машина „Berlin heart“, което е мост между сегашното ѝ състояние, и втория етап – трансплантацията. 

Всеки, който желае, може да подкрепи бебе Кристин с дарение с карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut или по IBAN сметка:

https://pavelandreev.bg/campaign/jivot-za-bebe-kristin

Банка: Алианц Банк България

IBAN: BG30BUIN95611000705319

BIC: BUINBGSF

Получател: Фондация Павел Андреев

Основание: Дареие за Кристин Терзиева

“Алианц Банк България” АД е официалният банков партньор на Фондация “Павел Андреев”. При дарение на каса в клон на банката НЕ ДЪЛЖИТЕ транзакционна такса.

error: Защитено Съдържание!