РегионаСмолян

Началникът на РУО в Смолян: Близо 100% от децата в Смолянска област ходят на училище, на това се дължи успехът

Близо 100% от децата в Смолянска област ходят на училище, каза началникът на Регионалното управление по образование (РУО) Никола Запрянов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Смолян. Той добави, че на това се дължи и успехът на учениците от областта на държавните зрелостни изпити (ДЗИ), които са втори по успех след София-град, както и на сътрудничеството между образователните институции и родителите.

„По български език и литература (БЕЛ) на ДЗИ има осем пълни шестици, по втория ДЗИ поради многото предмети- анализът се прави в момента. За втората матура оценките са основно добър и много добър“, посочи Запрянов.

Средният успех по БЕЛ е 4,32 за страната, а за Смолян е 4,48. Отличните оценки за зрелостниците от област Смолян са 63 или 9,38 %, а слабите – около 4% за цялата област.

За поредна година област Смолян е в челните позиции и при Националното външно оценяване за 4 клас със среден успех 5,34%, при 4,97% за страната. Отличните оценки са 318.

„За да се случи този отличен успех в последната гимназиална степен, той е заложен от самото начало. Смолян държи високо ниво не само в НВО и ДЗИ, но и в оценяването в 7 и 10 клас. Резултатите не идват лесно и кампанийно, а са свързани с последователен, системен и целенасочен труд. Имаме късмета да работим с мотивирани ученици и да ни се доверява родители, защото то е много важно и определящо за успеха“, коментира Милена Рашкова – преподавател по БЕЛ в ППМГ „Васил Левски“ – Смолян.

Директорът на Филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в града добави, че триъгълникът на взаимодействие се разширява и с подготовката на учителите. „Вече 62 години в Смолян се осъществява качествена подготовка на педагози, които подготвят ученици и резултатите идват“, посочи проф. Николова.

Според абитуриентката Петя Качакова от Чепеларе, която има пълна шестица по БЕЛ, матурата е била по-лесна от миналогодишната, но е имало „подводни камъни“, и който не е учил, няма как да се справи. „Положих изключително много усилия за тази оценка. И училището, в което аз завърших, помогна за тази оценка, и госпожа Петя Кръстанова, за което й благодаря. Образованието в Смолян е на изключително високо ниво и може догодина да бъдем и на право място в страната“, каза 19-годишната Петя Качакова.

При държавните зрелостни изпити анализите показват, че най-добри са резултатите в община Смолян, но високи оценки са изкарали учениците в Девин и Златоград. С по-ниски резултати са зрелостниците в Чепеларе и Борино.

По време на ДЗИ в област Смолян има само 27 слаби оценки по БЕЛ, а отличните са 52. При втория изпит слабите оценки са 13. Много добри резултати са показали и учениците по професионална квалификация и професия – 4,64. От тях 60 са постигнали отлични оценки, а пълните шестици са 5.

ИЗТОЧНИК: Българска телеграфна агенция

error: Защитено Съдържание!