Над 15 населени места в Смолянско са без ток

Над 15 населени места в Смолянско са без електричество, в това число и квартал Каптажа на областния град. Диспечерът на ЕВН съобщава, че без ток са селата Влахово, Лъка, Подвис, Ряка, Търън, Селище, Ровино, Требище, Еленска, Войкова лъка, Бърчево, Иваново, Пловдивци и др. (информацията е актуална към 21,20 часа)

Повече от 50 см на някои места е снежната покривка. Снеговалежът, ниските температури и силният вятър днес създадоха много проблеми пътуващите и на снегопочистващите фирми.

Сн.: Фидан Павлов – Пампорово

Около 19 часа се е образувала тапа по пътя за Пампорово.  Турски автобус с деца закъсал след бензиностанцията на „Петрол“. Според някои е бил неподготвен за зимните условия – без вериги. Повече от час отнело на пътноподдържащите машини да го измъкнат. Дошла и пожарна.

Ето и съобщението от МВР за ситуацията към 18 часа:

„Малко преди 16 часа в смолянската пожарна служба е получен сигнал за закъсал автобус, превозващ 36 деца и 10 възрастни, в района на кк Пампорово. Екип на районната служба е успял да евакуира и транспортира децата и техните придружители. По същото време пожарникарите от РДПБЗН-Смолян са предприели действия за изтегляне на други два автобуса и няколко леки превозни средства, закъсали в същия район. Към момента пътят е освободен и предстои неговото почистване.

Няма ел. захранване в селата Боровина, Букова поляна, Студена, Вехтино, Цирка, Върбина, Равнил, Ляска, Лещак, Равнища, община Баните и частично в населените места в община Рудозем. Към момента снеговалежът е намалял значително. Снежната покривка в Смолян е около 20 см. Пътищата са труднопроходими при зимни условия“.

До късно имаше огромен проблем с прохода Превала. Колите там в продължение на часове били снегорини. Доста шофьори, разбирайки, че през там не може да се мине, тръгнали през Пампорово, но там се натъкнали на тапата, предизвикана от турския автобус.

Сн. Димитър Бабаджанков – Превала

„Освен снега, ниските температури и силния вятър, отново имаме прояви на недисциплинирани водачи на МПС, които са тръгнали неподготвени за зимни условия. Такъв е случаят с един турски автобус, превозващ деца туристи, който закъса малко след бензиностанция на Пампорово“, каза Адриян Петров, зам.-областен управител на Смолян.

След като задръстването е разчистено, децата са били придвижени до хотел „Мургавец“, където са настанени.

Facebook Comments