Най-много информация е разкрита за 189 души, от НАП щели да се свържат с тях лично

Няма необходимост близо 4 млн. българи, чиито данни бяха противозаконно огласени, да сменят личните си карти. Практически съвети за тях ще бъдат публикувани в сайта на НАП до края деня на 24.07.2019 г., съобщиха от приходната агенция.

След допълнителни проверки се установи, че данните на 189 души от незаконно разпространените през миналата седмица, включват комбинация от имена, ЕГН, адрес, номер, валидност и издател на валидна лична карта.

„В сайта „Биволъ“ още преди няколко дни излезе информация за начина, по който да провериш дали точно твоите данни са изтекли от НАП. Имаше съвсем точни, стриктни и ясни указания как да го направиш. Проверих ЕГН-тата на цялото ми семейство – съпруг, двамата ми сина и моето. При тях излизаше съобщение, че няма информация за посоченото ЕГН. При моето обаче излязоха 30 файла. При отварянето на половината от тях имаше предупреждение, че трябва да помисля за смяна на личната карта. Съобщенията бяха със следния текст: „Внимание, таблицата съдържа и информация за номер на лична карта. Обмислете смяна на личните документи“, разказа 50-годишна смолянчанка.

За тези граждани съществува по-голям риск от потенциални злоупотреби и те ще бъдат персонално уведомени от Националната агенция за приходите веднага по телефон или имейл.

От НАП съобщават, че приложението за проверка за незаконно разпространени лични данни ще работи с ЕГН, като ще изпраща резултатите от обработката на въведен от потребителя мобилен номер. Проверката ще е еднократна – само за един човек и ще дава отговор единствено дали има незаконно разкрита информация. Това е необходимо, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с чужди лични данни, допълват от НАП.

В момента в агенцията съпоставят незаконно разпространената данъчно-осигурителна информация с тази в реалните си бази данни, за да се провери дали няма дописване или манипулация, съобщиха от приходното ведомство.

След приключване на проверките, агенцията ще може да предостави на лицата и информация за конкретния тип данни, които са били разпространени.

Проверете дали личните ви данни са изтекли като изпълните инструкциите от този линк:

https://check.nra.bg/?fbclid=IwAR2lGOC6Ng2HkxwBndgal1H5C7aLWxOZk3xVTPw8oJZpICsmcgxxU-YffCw