Най-възрастните гайдари в Гела бяха американци, ученици на Васил Бебелеков

Двама американци от щата Калифорния спечелиха приз за най-възрастни гайдари на надсвирването в Гела. Това са Брус Какрен (на 70 години) от Сан Франциско и Бил Коп (на 65 г.) от Сан Хосе. Те са ученици на почитания в Родопите и любим на учениците си гайдар Васил Бебелеков, починал в САЩ. Двамата американци, ученици на Бебелеков, поздравиха публиката и извън програмата в памет на своя учител.

Съборът в Гела бележи началото си от преди повече от сто години като празник на местните родове, но от 15 години той се е превърнал във фестивал на автентичния родопски фолклор.

За 15-ти път Илинденските поляни на магичното родопско село Гела събраха около 15 000 души на гайдарско надсвирване. Над 40 гайдари в три възрастови групи се състезаваха в майсторство да боравят с родопския музикален инструмент. Водеща на събитието бе примата на родопските зевзеци Веселина Бабаджанкова. А журито се председателстваше от проф.академик Милчо Василев -ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, а негови членове бяха майсторите гайдари и ръководители на гайдарски състави Костадин Илчев, Щильон Неделчев, Ангел Герзилов и Тодор Кайков. Те оценяваха изпълнителите за стил, чисто интониране, постановка, костюм, сценичност, орнаментика и технически умения.

„Поздравявам изпълнителите и се надявам те да се завръщат всяка година за този празник. Бъдете живи и здрави! Пренасяйте в сърцата си красотата на родопския фолклор, предавайте я на децата си, показвайте я на света! Нека се множат изпълнителите и почитателите на гайдарското изкуство, да израстват млади таланти и всяка година край Гела да създават празник като днешния, за да се дарява с младост традицията на гайдата и да се гарантира нейното безсмъртие”, каза при откриването зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова.

Във втора възрастова група между 14 и 18 години журито определи 2 първи награди – Анастас Карабашев, Станимир Валентинов. На второ място място се наредиха Борислав Тонев и Димитър Чолаков, на трето – Красимир Кътев и Недежда Желязкова. 

При над 19-годишните първа награда спечели Атанас Пеев от Соколовци, на второ място се нареди Йордан Топалов, а на трето – Костадин Герджиков и Никола Андонов.

Сред най-големите гайдари 8 останаха за втори кръг в оспорвана битка, за да може да отсее журито, каза кметът на Широка лъка и Гела Васил Седянков.

Кметството в Широка лъка и община Смолян бяха организаторите на мащабното събитие. Те получиха поздравления за организацията.

Според Седянков на поляните се качили повече хора от предишни години, което довело и до задръстване по целия път от Широка лъка към Гела, тъй като паркингите за надсвирването в един момент се препълнили. Прииждащите на поляните хора признавали пред местните, че гайдарското надсвирване тази година е заместило събора на Рожен.

Участниците в самото надсвирване бяха от цяла България. Имаше и такива, които свириха извън състезанието, за което задължително беше изпълнение на каба гайда. Появиха се свирци и на джура гайда.

На сцената се изявиха гайдари от Родопите, Русе, Чирпан, Пловдив, Кричим, Равногор, Варна, Бургас. За поредна година в надсвирването участва унгареца Георги Щубер.

Отделно 20 гайдари от състава „Капитан Петко Войвода“, с ръководител Иван Балабанов, получиха награда за ансамблово изпълнение.

Всички участници получиха грамоти, а победителите – и парични награди от спонсори.

Днес (неделя) на поляните около параклиса „Св. Илия“ се състоя традиционният Илинденски събор на местните родове.

Facebook Comments