Култура

Неаполитански канцонети ще звучат в КДК – Смолян

На 10 август 2023 г. от 18 часа в зала „Петър Стайков“ на КДК ще се представи пред смолянчани оперният певец Янко Михайлов от Пловдив. Той ще изпълни неаполитански канцонети, арии из опери, руски романси и класически български песни.

Янко Михайлов е завършил класическо пеене в Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ в класа на Ирина Чмихова, Рени и Христо Бръмбарови. Първото си отличие като певец получава на Петия републикански фестивал на художествената самодейност в Бургас. След дипломирането си започва работа в Пловдивската опера. Участва като солист в оперните стпектакли „Ивайло“, „Аида“, „Тоска“, „Графиня Марица“, „Травиата“, „Бохеми“ и др. Солист е и в Хора на пловдивските момчета под диригентството на Стефка Благоева. С него концертира из цяла Европа.

След поредно участие в шоу програма на новотел „Пловдив“ получава покана да замине за Италия. Междувременно започва работа на фериботите в Гърция, Израел и Швеция, която надхвърля три години. През 1993-а заминава за гр. Равена, а след шест месеца за Модена, родното място на Лучано Павароти и местожителство на Райна Кабаиванска. Утвърждава се като майстор на неаполитанските канцонети и руските цигански романси.

Срещата с оперната прима Райна Кабаиванска променя живота му завинаги. Дълги години пребивава в Италия и се издържа от своето пеене. Завръщането му от време на време в България го доведе и в Смолян. На 10 август той ще зарадва местните почитатели на класическото пеене.

Всички са поканени! Заповядайте, ще е интересно.

КЛУБ НА ДЕЙЦИТЕ НА КУЛТУРАТА – СМОЛЯН

error: Защитено Съдържание!