Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Недялко Славов: Голяма е дистанцията между образованието и нуждите на трудовия пазар

Негативните демографски тенденции и голямата дистанцията между образованието и нуждите на трудовия пазар са двете основни предизвикателства в сферата на образованието в Смолянско. Това е заявил областният управител Недялко Славов на заседание на Комисията по заетостта, на което е бил приет държавният план-прием за следващата учебна година.

„Демографската картина ни подлага на натиск как да осигурим запазване на училищната мрежа, добро качество на образованието, което да съответства на индивидуалните потребности и желания на всеки ученик”, отбелязал областният управител.

Един от големите проблеми в сферата е, че броят на постъпващите в училищата с всяка година намалява.

Данните сочат, че завършващите седми клас в областта е със 104 по-малко в сравнение с предходната година.

Славов благодарил на началника на РУО-Смолян Мария Семерджиева и експертите в управлението за интензивната работа и консултации по подготовката на новия държавен план-прием. 

„Държа да подчертая, че предложението не е направено на база емоции, а на един разумен анализ и  консултации със заинтересованите страни. Личното ми удовлетворение е, че предложението, което ще видите, гарантира запазване на училищната мрежа, добро качество на образованието недалече от дома, което е важно за нас като планинска област и считам, че дава приоритет на индивидуалните желания и търсения на всеки ученик”, е посочил Славов.

По думите на Семерджиева предложението за план-прием е изготвено в съответствие с националната политика за развитие на професионалното образование. Съобразено е и с индивидуалните образователни нужди и желания на учениците във всяка една община.

Следващата учебна година в Смолянска област ще функционират 20 профилирани паралелки и 18 професионални.

За Смолян са планирани 8 профилирани и 8 професионални паралелки. За община Баните е предвидена една професионална паралелка, една профилирана е за Борино, две профилирани и две професионални са предвидени за Девин, една профилирана и една професионална са за Доспат, три профилирани и една професионална – в Златоград, две профилирани и две професионални – в Мадан, една професионална – за Неделино, три профилирани – за Рудозем, една профилирана и две професионални – за Чепеларе.

За да бъдат задоволени индивидуалните предпочитания и образователни нужди, в някои от по-малките общини се предвижда в една паралелка да се провежда обучение по две професионални направления.

Facebook Comments