Никой не се грижи за 365 души на възраст над 65-години в област Смолян

В Смолянска област 365 души не попадат в никоя от програмите за социално подпомагане и върху състоянието им няма надзор. За това е сигнализирала Петя Пампорова – директор РД „Социално подпомагане“, по време на Областния съвет по сигурност, чието заседание бе проведено днес. Според прессъобщението, изпратено от областната администрация, били са взети и допълнителни мерки срещу коронавируса.

Броят на острите респираторни заболявания от грип през последната седмица е по-нисък – 165/10 000. Под задължителна карантина в региона са 13 души.

През почивните дни основните сигнали в полицията били за работещи заведения, в нарушение със заповедта на здравния министър. Извършени са проверки и са направени предписания. Директорът на полицията ст. комисар Николай Димов предупреди да сме внимателни заради появилите се в страната случаи на измамници, които се представят за санитарни инспектори и влизат в домовете на хората с цел кражба.

Въпреки препоръките, все още е интензивно преминаването през граничните пунктове като в същия период на миналата година. През изминалите почивни дни са преминали около 900 души през ГКПП Златоград, от които 570 българиски граждани, информира директорът на РДГП-Смолян, ст.комисар Стоян Мандаджиев.

Всички детски градини в региона са затворени и за момента това не създава напрежение и протест от страна на родителите, заяви Мария Семерджиева – директор на РУО.

От днес училищата на територията на област Смолян преминават в електронна форма на обучение, като са оптимизирани в обучителния процес всички налични технически средства.

Само около 190 деца, основно от малцинствата, нямат достъп до електронна форма на обучение, поради липса на домашен интернет или крайно мобилно устройство, но за тях се подсигуряват печатни учебни материали.

Към момента в Смолянска област има три фирми, които произвеждат защитни маски и облекла с материали, сертифицирани от Министерството на здравеопазването.

        Областният съвет по сигурността днес взе следните решения:

  • Попълнените анкетни карти на ГКПП Златоград ще се сканират и изпращат до РЗИ-Смолян и ОД МВР-Смолян незабавно след попълването им;
  • Препоръчва се на всички прибиращи се от чужбина да преминават под доброволна карантина, като информират личните си лекари за здравословното си състояние;
  • Общинските щабове да забранят провеждането на пазари и тържища, както и да указват контрол върху дезинфекцията в масовия транспорт;
  • Да се изготви инструкция за санитарно-хигиенни изисквания за работата на търговските обекти, фризьорските и козметични салони и вендинг машини, в условия на извънредно положение;
  • Да се изпратят до общините данни за лицата над 65 години, които не попадат в програмите за подпомагане на МТСП;
  • Препоръчва се използване на плащане по безкасов път.

Facebook Comments