Нов сезон за ансамбъл „Родопа“ с нов спектакъл – „Нощ на фолклора“

С нов спектакъл „Нощ на фолклора“ стартира новия 57-ми поред сезон на ансамбъл „Родопа“ – Смолян, съобщи главният му художествен  ръководител Адриан Петров.

Спектакълът „Невястата“ бе наречен събитието във фолклорния живот на страната за миналия сезон. Той е бил гледан от над 10 000 души в цялата страна. Ансамбълът има 34 големи участия и над 70 000 лева приходи.

„Сезонът беше характерен с това, че ансамбълът наложи своето присъствие в цялата страна не само с уникалния спектакъл „Невястата“, а и с многобройни други участия, в това число по покана на неправителствени организации и с благотворителна цел. Над 10 000 души гледаха спектакъла „Невястата“ като имате предвид, че сме го представили само в 1/3 от градовете, до които имаме намерение той да достигне – Пазарджик, Пловдив, Кърджали, Балчик, Добрич, Поморие, Враца, Козлодуй и НДК – София“, отбеляза Петров.

Поставен е рекорд за Смолян – шест пъти е била запълвана голямата зала на Родопския драматичен театър в областния град заради „Невястата“. Над 4 000 човека са го гледали само в Смолян.

„Мога категорично да заявя, че през последните години ансамбълът е възобновен, възроден и пише своята нова история. Красноречив факт за това са многобройните изяви по четирите краища на страната, надявам се да се отворят и границите, за да покажем нашето изкуство и там, където не са го видели“, каза Петров.

Развитието на ансамбъл „Родопа“ ще продължи и в предстоящия сезон. Набелязани са по думите на художествения му ръководител две насоки – традиционният родопски фолклор и наречената от него „фолклорна лаборатория Родопа“.

Наздравица и обща снимка на ансамбъла с художествения ръководител и зам.-кмета Захариев.

„Зад това помпозно име се крият идеите ми за развитие в сферата на леки до по-сериозни експерименти. Тази година в първата си част ще бъде сезонът на трите формации. Предвидени са записи в националното радио на хора и оркестъра, концертни програми, които са основно насочени с изявите на хора и оркестъра. Естествено ще работим много сериозно с танцьорите и всички останали. Всичко това е реализиране на спектакъла с работно заглавие „Нощ на фолклора“, каза Адриан Петров.

Идеята му е да покаже многото красиви костюми от различни фолклорни области, неизползвани и непоказвани до момента неща. Спектакълът ще бъде иновативн и различен, но ще е стъпил върху чистия фолклор на България, на различните фолклорни области и това, което те носят като енергия, настроение, история и всичко останало.

Ансамбъл „Родопа“ ще продължи да се обновява – процес, който е започнал от 2-3 години, когато са привлечени както млади музиканти, танцьори и изпълнители, така и именити, на които мястото им е в ансамбъла.

„Имаме много идеи, в това число и музикантите, певците, танцьорите да започнат да получават нормално възнаграждение за труда, който полагат и за изкуството, което създават“, подчерта Петров.

Той се ангажира да търси спонсори за финансова подкрепа, да потърси помощ от местния бизнес за автобус,който им е нужен за пътуванията.

Смята да инициира процедура за връщане на статута на ФА „Родопа“ като държавен ансамбъл.

Зам.-кметът Марин Захариев пожела успешен сезон на изпълнителите. По думите му 34 успешни участия при 52 седмици в годината е красноречив знак, че нещата наистина вървят в правилната посока.

Няколко бутилки шампанско гръмнаха в танцовата зала за старта на новия сезон.

„Искам да ви благодаря за взаимните компромиси, които направихме в годините. Знаем, че културата е тежък отрасъл в цялата страна. Благодаря ви, че на минимална работна заплата успявате да създавате нови продукти, успявате да поддържате и старите. Желание има и в общината за развитие на ансамбъла, показвали сме го. Може да не е с тези темпове, които всички очакваме. Но едни такива приходи показват, че това е работеща структура. Последните години ролята на ансамбъла е видима. Надявам се да дочакаме и по-добри години“, посочи Захариев.

 

Facebook Comments