Новите с коронавирус в „Хроновски“ са 57, в Смолян и Мадан – по 20, в Рудозем – 17

Потвърдените нови случаи на Ковид-19 в завода за автомобилни части „Хроновски“ са 57. По 20 са позитивните от общините Смолян и Мадан, от община Рудозем са 17, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Уточняваме, че това са потвърдени резултати от взетите проби на 377 служители в „Хроновски“, за които от областния кризисен щаб вчера съобщиха, че са около 60 положителни. Останалите 377 души са в процес на изследване.

Всички потвърдени случаи от производственото предприятие са проучени, като са им издадени предписания за 14-дневна домашна изолация. Само ¼ от лицата съобщават за леки оплаквания от горните дихателни пътища. Останалите са без изразени симптоми към момента. На работното място са установени 72-ма контактни. В семействата предстои издирването на такива.

Изследванията на работещите продължават. Само един от първите потвърдени случаи в завода до момента е хоспитализиран в инфекциозното отделение на МБАЛ – Смолян с диагноза пневмония, в стабилно състояние.

Жена на 83 г. от  Смолян и мъж на 86 г. от с. Борино са хоспитализирани в областната болница. На домашно лечение в добро общо състояние под наблюдение на личен лекар е и 52-годишен мъж също от града.

Продължава епидемиологичното проучване за установяване на контактните лица и предприемане на епидемиологични мерки.