Нуждата от изкуствено сърце на смолянчанина Димитър Костов беше повод да се намери трайно решение

Случаят на смолянчанина Димитър Костов беше поводът да се намери трайно решение за проблема на пациентите, които се нуждаят от т. нар. „изкуствено сърце“.

Това съобщи д-р Даниела Дариткова – депутат от ПП ГЕРБ и председател на здравната комисия в парламента. Тя обясни, че става дума за  пациенти с напреднала сърдечна недостатъчност, които трябва да бъдат включени към това устройство в изчакване на трансплантация. Изкуственото сърце им спасява и запазва живота.

При такива случаи досега болницата, в която се наблюдава пациентът, изпращаше писмо до Министерство на здравеопазването с искане да се отпусне финансиране. Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) поемаше само част от стойността на медицинското изделие в размер на 50 000 лева. Осигуряването на цялата сума затрудняваше повечето пациенти, тъй като стойността на изкуственото сърце е около 200 000 лева, а те го доплащаха.

„С проф. Генчо Начев – национален консултант по кардиохирургия, който наблюдава Митко от Смолян и който е в течение с проблемите на тези пациенти, обсъдихме в дълбочина казуса. Благодарение на общите ни усилия, на разбирането от МЗ и НЗОК проблемът е решен. На последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК, проведено на 20 юни, се взе решение касата да заплаща цялата необходима сума за изкуствено сърце“, посочи д-р Дариткова.

Тя уточни, че до края на тази година касата ще осигури изкуствени сърца за шестима пациенти. За догодина ще бъдат финансово обезпечени десет човека.

„Сега ще се покрива напълно необходимостта от поддържащата сърцето система, защото тези случаи са до десет за година. Това решение е в интерес на пациентите, защото всяка възможност за достъп до съвременно лечение и медицински изделия, от които зависи животът на хората, трябва да се гарантира от здравно-осигурителния фонд“, коментира още д-р Дариткова.

Конкретно за Димитър Костов тя каза, че когато се наложи включването му към това устройство, то гарантирано ще е безплатно. „Тоест, акцията за подпомагане на Митко намери своята подкрепа от институциите и решението вече е факт“, допълни тя.

Кампанията в подкрепа на 41-годишния родопчанин, страдащ от дилатативна кардиомиопатия, започна в началото на този месец. Димитър Костов е икономист, експерт в машиностроителната индустрия, активен общественик, участник в националната гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, повече от 5 години опит като ръководител доброволец в БЧК – Смолян.

Facebook Comments