Областният Недялко Славов: Отпуснатите днес 18,4 млн. лв. покриват всички разходи по изграждането на ГКПП Рудозем-Ксанти

Отпуснатите от правителството 18 445 744 лв. покриват всички разходи по изграждането на граничния пункт между Рудозем и Ксанти, включително съпътстващите обекти – оптика, електрозахранването и др. В тази сума са включени и средствата, осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България. Това е възможно най-доброто, което можеше да се случи. Сега очаквам да получа разрешение за плащане с акредитив и започваме работа след нова година“, заяви областният управител Недялко Славов.

Той уточни, че според правилата на европейските програми първо се прави плащането, после се верифицира разходът, а чак след това парите се възстановят на бенефициента.

„Всъщност с това решение на мен като възложител ми е осигурена цялата сума, което гарантира безпрепятственото разплащане на договорите според изпълнението. На практика осигурява необходимия паричен поток според напредъка на проекта. В такъв случай частта, която ще се възстанови от програмата, ще бъде върната в Министерството на финансите“, уточни Славов.

Договорът за строителство на пункта и подхода към него е над 17 милиона лева, над 300 хиляди лева е строителният и авторският надзор, над 300 000 лева струва оптиката, към 420 000 лв. е електрозахранването, има разход за авторски надзор и строителен надзор на оптиката. Всичко това е изчислено на стойност 18,4 млн. лв., осигурени от Министерския съвет от днес.

Според решение на Междуведомствената комисия обзавеждането на пункта и оборудването му с апаратура и техника е ангажимент на областния управител и той трябва да го предаде на Агенция „Митници“ напълно готов за работа. Техен ангажимент е специфичното оборудване като рентгени и др.

Славов каза, че дължи благодарност на правителството за това, че са взели присърце реализирането на най-сериозния приоритет за региона на Смолян. „Специално благодаря и на д-р Даниела Дариткова, която беше връзката през цялото време в осъществяването на нашите намерения и настояваше всеки ден за този обект“, подчерта той.