Обновиха експозицията на къща-музей „Ласло Наги“ в Смолян

Реновирана е експозицията на къща-музей „Ласло Наги“ в Смолян по договор с посолството на Унгария в България и Унгарския културен институт, съобщиха от Регионалния исторически музей.

Дейностите са част от мащабен проект за реновиране на откритата през 1981 г. музейна експозиция, посветена на Ласло Наги – унгарски поет и преводач на български народни песни, класическа и съвременна българска поезия на унгарски език.

Проектът е защитен от Унгарския културен институт пред Националния фонд за култура – Будапеща.

В изпълнението му са ангажирани експерти от Литературен музей „Петьофи“ в Будапеща, които представят съвременен музеен разказ за живота и творчеството на Ласло Наги.

Задачата на експертите от РИМ „Стою Шишков“ в Смолян е да представят Родопите като гостоприемно място за твореца и човека Ласло Наги.

„Това е втори етап в процеса за реновирането на музея на Ласло Наги в Смолян, след като през 2016 г. със средства, предоставени от Министерство на културата на България е направен основен ремонт на покрива на къщата, в която се помещава експозицията. Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло)“, уточняват още от музея.

Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

Ласло Наги е носител на редица престижни отличия, сред които и български – награда на ПЕН-клуб България (1959), орден Кирил и Методий, ІІІ степен (1969), Международната Ботевска награда (1976). Той е и почетен граждани на Смолян (1976).

Facebook Comments