Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Община Смолян финансира смяна на горивото на 2600 домакинства

2600 домакинства от Смолян, отопляващи се на дърва и въглища, безплатно могат да сменят горивната база, съобщиха от пресцентъра на общината. Средствата ще бъдат осигурени по Оперативна програма „Околна среда“, като индикативният бюджет за община Смолян е над 8 млн. лв. На домакинство ще се предоставя оборудване за около 3000 лева.

В началото на тази седмица зам.-кметът Марин Захариев и експерти от местната управа взели участие в работна среща по Оперативна програма „Околна среда“.

Разисквани били мерките,  касаещи качеството на атмосферния въздух. След дискусиите, в които община Смолян и другите засегнати общини участват повече от година, е взето решение от Оперативната програма да стартира пилотна процедура, от която ще могат да се възползват директно гражданите на засегнатите градове.

Като основен проблем за запрашаването в Смолян през зимния сезон е идентифицирано отоплението на дърва и въглища.

В тази връзка в рамките на проект за директно предоставяне на средства община Смолян ще разпише варианти за смяна на горивната база на домакинствата в града. Казано по друг начин домакинства, които се отопляват на въглища и дърва ще могат да получат котли на пелети, газови котли, климатици и др. безплатно.

Планирано е целият процес да бъде завършен през есента, за да може първите желаещи да се възползват от проекта още преди зимния сезон. Повече подробности по предстоящата схема ще бъдат дадени в края на месеца, когато условията на програмата се очаква да се одобрят от Комитета по наблюдение на ОПОС, посочил Захариев.

Индикативният бюджет за община Смолян е над 8 млн. лв., като на този етап анализите показват, че на домакинство ще се предоставя оборудване за около 3000 лв. Това означава, че от програмата могат да се възползват повече от 2600 домакинства, допълни зам.-кметът.

Facebook Comments