Орфически мистерии завладяха Триград

Орфически мистерии се върнаха и завладяха девинското Триград отново за цял един ден.

Съботата за многобройните гости и жители на планинското село започна с шествие, предвождано от гайдари. То тръгна от прословутата „Къща на мечките“, на близо километър от селото. В него се включиха музиканти, инструменталисти, танцьори от различни краища на страната, кукери. Премина през основната улица и се сля с множеството на площада.

Последваха изпълнения на танцови състави от Родопите и Македонско, които взривиха аплодисментите на жадната за емоции публика.

Кметът на Триград Цветан Славков благодари на общинското ръководство в Девин, на организаторите – ТД „Орфей“ – Девин, Народно читалище „Изгрев“, „Музея на мечката“, хотел Акан Хан и вила „Чобака“, за съдействието да се подготви празникът. Подчерта огромното значение на хората, които ценят традициите, и пожела на всички да прекарат един незабравим ден.

„Радостно е, че всички, които харесват този хубав край и са загрижени за Триград, сте се събрали тук, за да се срещнете със свои приятели, познати и роднини и заедно да вдъхнем кураж на тези от тях, които, въпреки трудностите, пред които са изправени ежедневно, са останали да живеят и да се трудят тук“, каза градоначалникът на Девин Красимир Даскалов.

Той отбеляза, че всички, дошли в Триград, са събрани от духа на великата Родопа планина, която е свързана с многобройни митове и легенди. Една от тях е пряко свързана с Триград – за Орфей и Евридика.

„В празник като днешния, който е събрал толкова много хора от различни краища на Родината ни и от всички поколения, ми дава голяма увереност не само, че ще успеем да съхраним родовата си памет, но и че ще успеем да предадем на идните поколения местните традиции и обичаи, българските добродетели и заедно, с мъдрост, ще решаваме проблемите на селото и родния ни край в името на едно по-добро бъдеще“, каза Даскалов.

Той изрази увереност, че с общи усилия , благодарение на енергията, упоритостта, инициативността и волята на всички, които обичат Триград, ще се постигне по-добро бъдеще за този край и хората в него. Пожела на всички здраве, щастие и успехи в стремежите им.

Група самодейци от местното читалище пред гости и жители на Триград пресъздадоха стародавния обичай „Напяване на китки в среде лято“. Малки момичета в родопски носии раздаваха цветя, а самодейците изпълняваха  родопски песни като знамение за бъдещи събития – женитба, рожба , годеж, гурбетчийство и др.

Последваха впечатляващи изпълнения на ансамбъл „Багри“, гайдарски състав от Девин, кукери от Широка лъка, група „Унисон“, Румен Родопски и сестра му Савка Сариева, Росица Пейчева, Хамид Имамски и др. Изяви имаше също така на няколко състава и изпълнители, които не бяха планирани в програмата.

Цял ден, до тъмно, се виха кръшни хора на площада.

Когато настана мрак, на стената на училището бе пресъздадена легендата за Орфей и Евридика.

С огнено шоу завърши вечерта в центъра на селото пред струпаното множество народ, а нощта продължи с празник и дискотека на открито пред хотел „Аркан хан“ извън селото.