Организират безплатни кардиологични прегледи в Смолян

Безплатни кардиологични прегледи организира Кардиологичното отделение към МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ в Смолян по случай Деня на предсърдното мъждене.

Те ще се осъществят от 22-ри до 26-ти ноември. За информация и записване на телефон: 0301 6 26 66, вътрешен: 336, съобщи д-р Нина Шехова – началник на отделението..

В прегледите участие ще вземат участие всички кардиолози от него: д-р Шехова, д-р Ковачева, д-р Чавдарова, д-р Йочева, д-р Гаджалова и д-р Калайджиева.  

Предсърдното мъждене е най-често срещаната аритмия в практиката на кардиолозите. Засяга голяма част от българското население, особено по-възрастните и хората със съпътстващи сърдечни заболявания – високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, преживян миокарден инфаркт. При някои хора предсърдното мъждене се развива в по-ранна възраст по различни причини – било то поради генетично предразположение или поради натрупване на рискови фактори.

Това е ритъмно нарушение, при което нормалният водач на сърдечния ритъм – „синусовият възел” – не може да го поддържа и настъпва хаотичен ритъм. Предсърдното мъждене е абсолютната аритмия, при която всеки удар е сам за себе си.

Предсърдното мъждене е локализирано в предсърдията. Това са две кухини на сърцето, които при нормален синусов ритъм се съкращават и изтласкват кръвта към сърдечните камери, откъдето тя отива в цялото тяло. Когато има предсърдно мъждене, сърдечните кухини не се съкращават адекватно, а мъждят като пламъка на свещ.

Тази сърдечна дейност не генерира истинско изтласкване на кръвта, поради което най-големият е неизтласканата кръв да се задържи в „гънките” на предсърдието, в така нареченото предсърдно ухо, да се образува тромб, което повишава многократно риска от инсулт.

На практика една трета от инсултите са причинени от тромби, образувани при предсърдно мъждене.  

Повишеният риск от инсулт, голямото усложнение от тази аритмия, не е единственият проблем. Доказано е, че хора с предсърдно мъждене живеят по-кратко. Те развиват по-често сърдечна недостатъчност, съдова деменция и др. Затова предсърдното мъждене трябва да се лекува навреме. 

Пациентите усещат сърцебиене, прескачане на сърцето, ускорен пулс, както и лесна умора, понижен физически капацитет. Оплакванията варират в доста широки граници. Някои хора не усещат нищо, не разбират кога излизат от ритъм до другата крайност – хора, при които напълно се нарушава ежедневието им, те дори не могат да станат от леглото.

За щастие, тя не е от аритмиите, които непосредствено застрашават живота. Това означава, че ако днес сърцето ви излезе от ритъм, няма опасност от летален край. Но продължителен период от време, в което хората страдат предсърдното мъждене, създава условия за по-опасни заболявания.