Отбягваният подлез в Райково вече е галерия, откриха първа изложба

Подлезът в Райково – място, което доскоро се отбягваше масово от хората, се превърна в притегателен център. Днес там бе открита първата изложба.

Стените финално са изрисувани с очарователни картини – възрожденски къщи, горски и морски животни, овчар със стадо, кулата Снежанка. Отделно от това е почистено пространство, предназначено за различни културни изяви. В малката зала 12-класниците от художественото училище на Смолян днес подредиха своите любими творби. Цялото пространство е изчистено, вече има камери.

„От месеци работим за тази инициатива – този подлез да има различен вид. Тя стана доста популярна. Радвам се, че с нас са институциите. Важен знак за младежите от Смолян, че те стоят зад инициативите ни. Благодарим на всеки, който е допринесъл с нещо подлезът да изглежда по-добре. Галерията, която открихме, надявам се да допадне на всеки, който преминава през нея“, каза Валентин Кехайов – председател на сдружението „Млади изследователи за младежко развитие“. Да превърнат подлеза в картинна галерия е тяхна идея и реализация с помощта на община Смолян.

Кехайов призова да се радваме на творбите на тези млади хора и е сигурен, че със съмишлениците му ще продължат да променят красивия град Смолян.

Валентин Кехайов

Пред медии той обясни, че смятат да поработят и в кв. Устово.

„Ще направим един графити пленер на новото кръстовище на околовръстния път. Там има доста подпорни стени. Бихме могли да направим пространството атрактивно, туристите да минават и да се снимат там. Имаме доста идеи. Смятаме някои от спирките да ги превърнем в отворени библиотеки“, допълни младежът.

Набелязана е спирка на ул. „Изворна“ в Райково, подходяща за отворена библиотека.

„Безкрайно съм благодарна на децата, които се включиха в тази изложба. Решихме, че добре би било да бъдат от 12 клас, тъй като тази година те завършват училище и навлизат в живота, ще тръгнат по други пътечки. Затова решихме да дадем най-вече на тях поле за изява“, обясни директорката на художественото училище Симеона Савова-Коруева.

Зам.кметът Марин Захариев обясни, че основната заслуга подлеза изглежда по този начин е на Вальо и младежите, които са заедно с него, както и на Гимназията по приложни изкуства.

„Видяхме, че подлезът се ползва, защото изглежда по-добре. Аз поемам ангажимент да се направим така, че да изглежда и още по-добре. Преди беше ужасен и всички го избягваха. Надявам се да го направим така, че да е средище за различни събития и едно приветливо място“, отбеляза Захариев.

Апелът му към младите хора е да дават идеи, но и със собствен принос да задължат институциите да ги реализират. По думите му стоенето вкъщи и посочването на проблема не е достатъчно. „Нужна е енергия. Дано да си го ползваме за в бъдеще и да го развиваме това пространство“, пожела той.

Сдружението, ръководено от Валентин Кехайов, утре в София е поканено да получи награда за най-добър проект в България.

„Работейки по програма „Еразъм+“ повече от 10 години, дойде ред наш проект да бъде избран за най-качествен в България. Това, което направихме лятото по време на пандемия, беше оценено от нашата национална агенция. Радостен съм, че отиваме в София да получим нашия приз. За нас е важно, че някой ни цени вече“, коментира той.

Награденият проект „Предприемачи в действие е международен, с участието на младежи от 7 държави – за обучение на млади хора от региона как да си изработят собствен бизнес план, да се научат да менажират, да управляват собствена организация.