Смолян

Отстраниха цялото ръководство на КЗП начело с Иван Френкев

Отстранено е цялото ръководство на Комисията за защита на потребителите, начело на която от май месец е смолянчанинът Иван Френкев.

Преди това Френкев бе общински съветник от БСП в Смолян. Ден преди да поеме поста той напусна фирмата си „Дриймс Къмпани“, наследник на известната с производството на губери, одеяла, халища, покривки за легла „Родопска тъкан“. Тя пък бе ръководена от баща му Иван Френкев.

Заповедта издадена вчера, 19-ти септември, подписана е от служебния премиер Гълъб Донев и главния секретар на МС Красимир Божанов. 

Последва реакция от страна на свалените от постовете си. „Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите”, се казва в изявление на КЗП, цитирано от Нова ТВ.

„Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с 5-годишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година Комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата. За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет, съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции”, заявяват още от КЗП.

error: Защитено Съдържание!