Пенсионирани учители в Смолянско ще заменят титулярите с коронавирус

В момента изграждаме банка с кадри с наскоро пенсионирани учители, които могат и искат да преподават в класовете на учители с коронавирус. Това стана ясно от изявление на Мария Семерджиева – началник на Регионалното управление на образованието в Смолян.

„Може би стартираме най-необичайната учебна година, над която през цялото време ще тегне предизвикателството Ковид-19. Според мен образованието е една от сферите, в които най-осезаемо ще трябва да се научим да живеем с вируса, като същевременно търсим баланса между запазване здравето на учителите на учениците и доброто качество на образователния процес. Ако говорим за необичайно начало на новата, необичайно завърши и предходната учебна година“, заяви областният управител Недялко Славов.

Всичките планирани 37 паралелки  в професионалните училища са запълнени. Броят на децата, които напускат областта, за да учат в други градове, е доста по-малък отпреди. 29 са напуснали тази година при 105 през миналата.

От тази есен в 58 училища на областта ще се обучават 9119 ученика. Детските градини са 48 с 2893 деца. Учителите в областта са 1234, а в детските градини – 323.

Закрити са училищата в селата Осиково – с един ученик, в Селча – с 2-ма, и в Средец с нито един. Закрита е и детската градина в Средец.

Без нито едно дете в първи клас са училищата в Ягодина, Лясково и Арда. Само едно първолаче имат в Настан, Букова поляна и Забърдо. Първокласниците тази есен са 656.

„Във всички образователни институции сме готови да започнем новата учебна година. Много динамично се работи в момента за реализиране на мерките, разработени от МЗ и МОН. Списъкът е доста подробен – около 35 листа“, посочи Семерджиева.

Във всички училища се прекратява т. нар. кабинетна система. Всеки клас ще си има своя класна стая. Кабинетите по изобразително изкуство, информационни и комуникационни технологии, биология и химия ще се използват, но там ще се спазват строги мерки за дезинфекция и проветряване след всеки час, за да се осигури максимално безопасна среда.

В класните стаи всяко дете ще използва конкретен чин. Физическото разстояние между чиновете и масите, където е възможно, е направено.

В столовете и бюфетите са осигурени зони за хранене на отделни паралелки. Не се допуска споделяне на храна и напитки между децата. В Давидково например ученическият стол е разделен на зони с елхи, за да не се засичат децата.

Първите пет минути от всеки час ще се посвещават на темата колко е важно да пазят здравето си. РЗИ ще взема решения кого ще карантинират при дете с коронавирус.

Храненето при топло време ще е в шатри и беседки на открито. Децата може да си носят храна от вкъщи. Външни лица няма да се допускат в училище. Комуникациите с родителите ще е онлайн винаги, когато е възможно. В библиотеките ще се дават онлайн заявки за нужните помагала, книги и учебници и когато детето отиде, те трябва да са приготвени за него.

„Сутрешният филтър е задължителен – ученик с грипоподобни симптоми ще бъде връщан. Има училища без постоянно присъствие на медицинско лице и на този проблем още се търси решение“, каза Мария Семерджиева.

Тържествата за откриване на учебната година навсякъде ще са много различни. В едни училища са предвидени празненства за първи, пети и осми клас – тези, които минават на нов етап от обучение. Някои са предвидили тържество на открито, други в класните стаи, трети – клас по клан отвън.