Пет смолянски училища получават средства за изграждане на STEM-среда

Обявени са списъците с училища, които окончателно са оценени и класирани  за финансиране на идеите и проектите им в Националната програма „Изграждане на училищна STEM-среда“, съобщиха от Регионалното управление на образованието.
Програмата финансира проекти за изграждане на училищни STEM-центрове в две категории: големи за училища с 300 или повече ученици -до 300 000 лв. и малки – за училища с по-малко от 300 деца – до 50 000 лв.
В началото на юли тази година бяха обявени резултатите от първи кръг, през който преминаха общо 262 училища от цялата страна и получиха правото да участват във втори.
За финансиране до втори кръг бяха одобрени общо осем училища от област Смолян. Крайното класиране след втори кръг е за пет от тях – всички в малка категория.
Училищата, одобрени да кандидатстват на втория етап в голяма категория
(до 300 000 лв.) от област Смолян, бяха: Средно училище „Христо Ботев“ – Девин, и Средно училище „Св.св. Кирил и Методий“ – Неделино.
След втори етап учебните заведения не се класират и на този етап проектите им няма да бъдат финансирани.
В малка категория (до 50 000 лв.) – за училище с под 300 ученици или за училища с над 300 ученици, в които вече функционира съвременен STEM-център, до втори етап за класиране достигнаха 6 училища в област Смолян, като 5 от тях получиха достатъчен брой точки и ще получат средства за създаване на Центрове.
Единствено Средно училище „Димитър Благоев“ – Доспат, не е получило достатъчно точки, за да получи средства по програмата.
Училищата, които ще получават финансова и организационна подкрепа от
Министерство на образованието и науката в област Смолян, са следните:
СУ „Св.св.Кирил и Методий“ – с. Върбина, общ Мадан – 50 000 лв.
ОУ „Петко Рачов Славейков“-с. Средногорци, общ. Мадан – 50 000 лв.
ОУ “Св.св. Кирил и Методий“, с. Смилян, общ. Смолян – 50 000 лв.
ОУ „Стою Шишков“, с. Търън, общ. Смолян – 45 000 лв.
ОУ „Стою Шишков“, гр. Смолян, общ. Смолян – 50 000 лв.
Министерството на образованието и науката ще продължи да подкрепя и да финансира проектите, които преминаха първия етап на класиране, през следващите месеци на предстоящата учебна година. Предстоят промени в Националната програма, които да позволят финансирането на всички проекти, преминали първи етап на оценяване.
За целта няма да е необходимо повторно кандидатстване чрез внасяне на документи в МОН.