Култура

Пети национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“ – с. Стойките

Петото издание на Националния събор на гайдата „АПОСТОЛ КИСЬОВ“ – с. Стойките, ще се проведе на 29 и 30 юни 2024 г. Акцент в проявата е 100-годишнината от рождението на фолклориста Апостол Кисьов.

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ е утвърдено културно събитие, което представя гайдарското изкуство в неговото инструментално и жанрово разнообразие. Провежда се ежегодно под патронажа на Министерство на културата, със съдействието на Община Смолян. Организатор е Народно читалище „Пробуда-1903“ – с. Стойките, с председател Мария Кисьова. Организационният комитет е под почетното председателство на Цветелина Бориславова, собственик на дружество “Пампорово“ АД. Събитието е подкрепено от ГПК „Борика“ – с. Стойките.

Съборът носи името на Апостол Кисьов, роден в Стойките. Упоритата му работа за съхраняване и популяризиране на родопския фолклор е апостолска. На него се дължи възраждането на гайдарската традиция в Родопите. С много труд и творческо себеотдаване той създава десетки школи по каба гайда в различни селища на планината и организира оркестър „Сто каба гайди“ с първа концертна изява през 1961 г. на събора „Рожен“. През 1972  г., пак на същото място, дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и многохиляден народен хор. Събитието е уникално, оценено като „чудо“ от журналисти и специалисти фолклористи.

Апостол Кисьов съумява първи да превърне родопската каба гайда от солов инструмент в ансамблов. И ако днес тя се радва на широка популярност, това се дължи на самоотверженото му дело.

Националният събор на гайдата „Апостол Кисьов“ цели съхраняване и развитие на гайдарското изкуство, културен обмен в тази област и популяризиране на родопската гайда, мотивиране и подкрепа на младите изпълнители. Събитието няма конкурсен характер. Очаква се срещата на изпълнители и публика да създаде празник, а професионалното общуване между инструменталистите да укрепи връзките им и да провокира нови идеи.

За участие в националния събор са поканени изпълнители на двата вида български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят индивидуални, камерни и оркестрови изпълнения на професионални и любители музиканти – българи и чужденци. Рамката на изпълненията е широка: автентичен фолклор, обработен фолклор и различен тип музициране, което извлича нови стойности от богатството на българския фолклор.

Първото издание на Национален гайдарски събор „Апостол Кисьов“ премина при голям интерес. В два дни публиката се наслади на изявите на над 300 участници – гайдарски оркестри, солисти, дуети, майстори и начинаещи, редуващи се със свежия хумор на Веселина Бабаджанкова. Реализира се кръгла маса на тема „Житейски и творчески път на фолклориста Апостол Кисьов“, бяха експонирани две фотоизложби. Фолклорен ансамбъл „Родопа“ – Смолян, представи своя спектакъл „Невястата“.

Във второто издание на Събора през 2019 г. се представи двутомникът, издание на читалището в Стойките, подкрепено от Министерство на културата и Община Смолян: „Жизнен и творчески път  на Апостол Кисьов“ и „Оркестър „Сто каба гайди“.

Акцент в третото издание  на събора беше откриването на обществената колекция „Гайдата – древна и вечна“, която се експонира трайно в залите на НЧ „Пробуда-1903“ – с. Стойките.

В четвъртото издание на събора голям интерес предизвика кръглата маса на тема: “Предизвикателства пред гайдарското изкуство в съвремието ни“. Дискусията акцентира върху проблемите при запазване на стила и спецификата на музициране, характерни за всяка фолклорна област в България, облеклото и сценичното поведение на изпълнителите-гайдари.

Във всяко следващо издание на събора нараства броят на участниците-гайдари и гостите.

Стотици инструменталисти са подали заявка за участие в Петия национален събор на гайдата. Сред тях са оркестрите „101 каба гайди“ и Детски гайдарски състав „Апостол Кисьов“ от Смолян, сборен гайдарски състав „Дельо хайдутин“ от Златоград, Мадан, Рудозем, гайдарски състав „Еподай“ – Пловдив, гайдарски състави от читалищата в Девин, Чепеларе, Солища, „Николай Хайтов“ – София, „Страхил войвода“ – с. Варвара, гайдарски оркестър от НУФИ „Филип Кутев“- гр. Котел, гайдарски оркестър от НЧ „Христо Ботев“- гр. Калофер, НЧ „Челопеч“- гр, Копривщица, „Дунавски гайди“- гр. Русе, дует „Равногор“ от Стокхолм – Швеция и още много камерни и индивидуални изпълнители.

Богатата програма на Събора предвижда следните събития:

29.06.2024 г. (събота), с. Стойките

11:30 часа  Паметник на Апостол Кисьов

Поднасяне на венци и цветя

Гайдарско дефиле до местността Потока

12:00 часа    Сцена в местността Потока

Откриване на Събора

Участват: Ансамбъл „Борика“ при НЧ “Пробуда-1903“, с. Стойките и Сборен гайдарски състав

12:30 часа    Изяви на участниците в Събора

Школа за гайдаджии-мераклии

19:00 часа    Концерт „20 години „101 каба гайди“

Ръководители: Костадин Илчев и Никола Марковски

20: 00 часа   Удостояване посмъртно на Апостол Кисьов със званието „Почетен гражданин на гр. Смолян“

Премиера на документален филм „ 100 години от рождението на Апостол Кисьов – Апостолът на Родопа планина“

30.06.2024 г. (неделя), с. Стойките

10: 00 часа    Местността Потока

Изяви на участниците в събора

Школа за гайдаджии-мераклии

Гайдарска закачка на тема „ Българска сватба“

Закриване на събора

Участва сборен гайдарски състав

Организационният комитет е подготвил грамоти и дипломи за всеки участник на сцената и за всеки гайдаджия-мераклия, който ще се обучава в школите.

Не са предвидени такси за участие, а школата за гайдари е безплатна. За гостите на празника с. Стойките предлага уникалната си природа и места за отдих в тихите семейни хотели и къщи за гости. Осигурено е безплатно ползване на терен за палатков лагер.

Три пътя водят до селото: Пловдив-Асеновград-Пампорово-Стойките; Пловдив-Кричим-Девин-Стойките и Смолян-м. Превала-Стойките.

Организационният комитет има амбицията Национален събор на гайдата „Апостол Кисьов“ да прерасне в международен.

error: Защитено Съдържание!