Култура

Планетариумът е 100% резервиран в началото на април, близо 5000 са го посетили през март

Близо пет хиляди души са посетели за месец март обновения и модернизиран планетариум в Смолян след откриването му на 29 февруари т.г.

Прожекцията „От Земята към Вселената“ са гледали 2218 деца, 2258 възрастни и 13 чужденци. Отделно от това до момента 2404 смолянски ученици до момента са го посетили безплатно по инициатива на общината, съобщиха от местната администрация.

Всички училища и детски градини в община Смолян по график посещават звездните спектакли без да купуват билети.

От днес още един физик се присъедини към екипа на планетариума, на пълен щат.

От вчера (1 април) пък се излъчва новият звезден спектакъл „Две малки парченца стъкло – невероятният телескоп“.

Той проследява двама студенти, докато общуват с жена астроном на местно звездно парти. По пътя учениците научават историята на телескопа от модификациите на Галилео до детски далекоглед – с помощта на две малки парчета стъкло, чак до изстрелването на космическия телескоп Хъбъл на NASA/ESA. Тази прожекция ни разкрива чудесата и откритията, направени от астрономите през последните 400 години.

„За първата седмица на април са направени почти на 100% резервации. Потокът от хора не спира. Има групи от цяла България и много ученици, които карат пролетната си ваканция в Пампорово“, сочат още от общината.

Планетариумът си остава най-популярната туристическа дестинация в региона. Едно магическо място, където имаме възможност да се докоснем до необятния Космос, да се потопим в звездната атмосфера и да изживеем невероятни емоции, търсейки непознатото във Вселената.

error: Защитено Съдържание!