Платформа на Радостин Чолаков от Барутин решава матурата по български със 78% точност

15-годишният Радостин Чолаков от доспатското село Барутин създаде платформа, която ще помага и на деца с увреждания, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Изкуствен интелект реши задачи от Държавния зрелостен изпит по български език и литература със 78 процента точност. Този проект впечатли участниците във форума “STEM, иновации и …още нещо”, организиран в Математическата гимназия “Акад. Кирил Попов” – Пловдив, в рамките на Националната програма „Иновации в действие“. 

Създател на платформата е младият програмист Радостин Чолаков, завършил девети клас в гимназията. Сега е на 15 години, но е започнал да се занимава с разработка на софтуер още на 9 години, докато учи в родопското село Барутин.

Радостин Чолаков

Проектът, озаглавен АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com/), е онлайн платформа, която е съвкупност от алгоритми и модели с изкуствен интелект с възможност да обработват българския език. Това включва корекция на граматични и пунктуационни грешки, генериране на текстове, синтезиране на гласов прочит от написан текст, резюмиране, оценка на настроението в текстовете.

Компютърът може да прави кратки преразкази на дълги новинарски статии, както и да поставя запетайки в изреченията.

Учителите му се шегуват, че изобретението на Радостин е още един аргумент изпитите да се провеждат присъствено, а не онлайн, каквито идеи се чуват напоследък. Програмата може да помогне на хитреци да си осигурят незаслужено високи резултати!

Последната мисъл на Ради обаче е да помага за нечестно взимане на изпити.

„Целта ми е да подготвим услуга за разработчици, компании или изследователи, които нямат познания в сферата на NLP – Natural Language Processing или „обработка на естествен език“. Идеята ми бе вдъхновена от подобни модели за английския език, които стоят зад гласовите асистенти на Гугъл и Епъл. Разработвал съм приложения за тях и винаги съм се дразнил, че нямат добра поддръжка за българския език“, казва Радостин.

По думите му едно от основните предизвикателства при разработване на подобен проект с невронни мрежи е набирането на данни. За АзБуки.ML са използвани няколко милиона изречения и думи, набрани от корпуси на БАН, BulTreeBank и отворени онлайн портали.

Помагали са му учени от ИИКТ, ИБЕ и УчИМИ към БАН със своите експертни познания по български език или с осигурен достъп до данни. Платформата се използва и за научни и демонстрационни цели в няколко университета и гимназии.

Възможните приложения на подобен продукт са много. С него може да се анализира настроение, може да бъде приложен в онлайн магазините, които да измерват успеваемостта на продуктите си чрез коментарите на потребителите. Медийните уеб сайтове могат да вградят в статиите си гласов прочит на текста. Разработчиците на чатботове и други умни помощници могат да интегрират модула за граматичен анализ.

Най-новата услуга в АзБуки.ML е софтуер за подобряване работата на гласовите синтезатори за българския език, за да може да се синтезира по-реалистичен глас от написан текст. С това допълнение платформата вече дава много възможности не само за разработчиците и софтуерните компании, но и в сферата на образованието. Например компютърът ще може да чете текста на учебниците за улеснение на деца с увреждания. Вижте повече на https://azbuki-ml.com/speech

Преди да участва в първата си олимпиада, момчето от Барутин чува от учителката си по математика на село: “Ради, ти тук нямаш нужната подготовка, няма ги градските уроци, занимални, частни учители, ние не сме на това ниво, нищо чудно да не се справиш”. Бях малък още и това ме разочарова донякъде, ала не се отказах“, казва младежът.

„Това, че съм от село Барутин в Родопите, никога не ме е спирало да мечтая, да се боря и да вървя напред“, казва програмистът, който обича красотата и чистия въздух в Родопите.

Радостин вече има зад гърба си множество успешни проекти, спечелени състезания, стипендии и отличия. Разработените от него приложения и програми се радват на голям интерес. Той си партнира дори със световни компании като Google. Лауреат е на Националната олимпиада по информационни технологии за 2020 г. и 2021 г. Носител е на награда от Българската асоциация по информационни технологии, младежка категория.