По-бързо изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти поиска Борисов от Мицотакис

По-бързо изграждане на ГКПП Рудозем-Ксанти поиска министър-председателят Бойко Борисов от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис вчера. Проблемът обаче с гръцкия участък е доста сериозен. Забавянето му поне на този етап е с цяла година. Вместо май месец 2020-та година, финалът му по план е отложен за май месец догодина.

По време на работна среща, на която двамата одобрили сключените споразумения между Гърция и България в енергийната сфера, Борисов обърнал внимание и на въпроса за облекчаването на движението между България и Гърция в условията на коронавирус, сочи информация от пресцентъра на правителството.

По думите на Борисов възстановяването на работата на възможно най-голям брой гранични пунктове е важно не само за двете страни, но и за комуникациите в ЕС.

Премиерът изразил желание за бързо изграждане на ГКПП „Рудозем-Ксанти”, който ще благоприятства развитието на пограничния район, допълнително ще подобри трафика и като цяло е в интерес на развитието на двустранния търговски и туристически обмен между двете страни. Той изтъкнал, че Гърция е сред петте водещи инвеститори в България.

Факт е обаче, че до този момент изграждането на граничния контролно-пропускателен пункт, който е изцяло на наша територия, върви по график.

Областният управител Недялко Славов на строителната площадка, на която ще бъде изграден граничният пункт между Рудозем и Ксанти.

„Към момента нямаме някакви притеснения относно непредвидени дейности по строителство. Очаквам самият пункт да бъде готов в рамките на договорения срок – края на тази година. Забелязва се обаче леко забавяне на строителните дейности на нашите гръцки партньори, които строят пътя от Димарио до границата“, каза в интервю за Пламък.бг областният управител на Смолян Недялко Славов.

Той припомни, че срокът за изпълнение на участъка от гръцка страна беше май месец тази година.

„Доколкото знам възникват непредвидени допълнителни дейности, които налагат удължаването на договора с една година. Това ми е предварителна информация от нашите партньори и се очаква през май месец 2021 г. да бъде завършен пътният участък от гръцка страна. Сами разбирате, че твърде вероятно е ние да приключим строителството на граничния пункт няколко месеца по-рано от тях“, допълни тогава Славов.

„Добрите двустранни взаимоотношения между България и Гърция са много важни за икономическото, социалното и културното развитие и на двете страни! Активният обмен на капитали и туристи, както и множеството съвместни проекти в последните години са доказателство за потенциала и съвместните ни възможности като съседи, членове на ЕС. Разбира се свободният достъп е ключов фактор и споделям своята лична радост, че отварянето на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ е отново тема в дискусиите на най-високо ниво!“ – написа във фейсбук профила си областният управител след срещата на двамата премиери.