Показаха пазарен ден отпреди 100 години в Златоград

Почетният гражданин Величко Пачилов бе удостоен с годишната литературна награда „Станислав Сивриев 2017“.

Изтъкнатият краевед и изследовател от Златоград Величко Пачилов, който е и почетен жител на Златоград, бе удостоен с националната литературна награда „Станислав Сивриев 2017“.

Величко Пачилов получи от кмета диплом и 1000 лева заради изключителния му принос в областта на българската проза и публицистика, за разработки и изследвания върху живота и делото на Делю войвода, златоградските родове, местни легенди и предания.

Предложението е на управителя на „Бултекс“ и на Ареалния етнографски комплекс Александър Митушев. Внесено е от кмета Мирослав Янчев и одобрено от местния парламент. 

„Тази година Златоград отбелязва 240 години от рождението на легендарния родопски герой Делю войвода и 40 години от включването на  песента в изпълнение на Валя Балканска в Златната плоча на „Вояджър“ като музикално послание от земята към далечния космос“, каза кметът на Златоград Мирослав Янчев преди да връчи наградата. 

„Изтъкнат краевед и изследовател, господин Пачилов е автор на книгите „Излел е Делю хайдутин“, „Златоградски легенди“, „Песни за Делю войвода“ и „Делю войвода – 40 разказа в стихове“, в които литературни трудове той проследява живота и делото на Делю, като по този начин оставя ценно наследство за поколенията“, допълни той.

„Трудно е да редиш думи за човек толкова вещ и пъргав в словата, какъвто смятам, че е той. Въпреки това ще си позволя да отправя пожелания за здраве, бодрост и дълголетие. Нека редом до любовта към словото, в сърцето си да носите уважението и обичта на златоградчани“, изтъкна Янчев.

 Преди това градоначалникът поведе голяма гайдарска група, за да открият възстановката „Един пазарен ден отпреди 100  години“.

Много пъстър ден бе днес в Златоград, с много носии, костюми, присъствие, музика, настроение.

Facebook Comments