Региона

Пожарът над Хвойна се е разраснал, над Момчиловци също гори

Горски пожар, който пламна вчера – 28-ми август, в труднодостъпна местност между родопското село Хвойна и природната забележителност Чудните мостове обхвана вече 550 декара борова гора. Гасенето е продължило цялата нощ, като два пожарни екипа са предотвратили разрастването му към селото, съобщи БНР. 

Първоначално огънят беше разпространен на 300 декара гора.

В овладяването му са се включили четири противопожарни автомобила и две верижни машини. Екипите от Държавното горското стопанство, както и доброволци също са на терен. 

За потушаването на стихията се очакват и два хеликоптера. В община Чепеларе се нуждаят от още доброволци, които да помогнат за справяне с огнената стихия.

„Огънят лумна на около 10 км от Хвойна, край местността „Синият хан“. Тази нощ гасенето е продължило, в момента има тлеещи огнища, но няма опасност за населението“, заяви по Радио Пловдив  заместник-областният управител на Смолян  Зарко Маринов.

Гасенето на огъня е затруднено, тъй като местността е труднодостъпна и противопожарните коли не могат да стигнат до мястото. 

Зам.-кметът на Чепеларе Стоян Кузмов предположи, че огънят е тръгнал от запалена цигара, захвърлена край пътя.  Той обясни, че първоначално пламъците са обхванали върховете на най-близките борове край пътя, но много бързо са се разпространили.  

Междувременно, стана известно, че още едно огнище е лумнало в горски масив тази сутрин, край Момчиловци, там вече също се гаси от аварийни екипи. Засега пожарът е малък, но има значително задимяване от горящите дървета. 

error: Защитено Съдържание!