Пожарникари спасиха ловни кученца в Змеица

Шест ловни кученца са били спасени вчера при наводнението в Доспатско, съобщават от полицията.

Сигналът за отнесените животинки постъпил вчера към 15,55 часа. Оказало се, че 6–те малки кучета се намират в наводнен участък в местността „Бралото“, в близост до Римския мост на село Змеица. На отправения зов за помощ реагирал екип на пожарната от Доспат, които с помощта на лодка и водолазно оборудване извадили от придошлата вода шестте мъничета и ги предали на стопанина им.  

Техни колеги от Девин пък спасявали хиляди риби край града. Заради бурните води на местната река, се затлачил бентът на рибарник в местността „Струилица“. С помощта на мотопомпа огнеборците отпушили бента на рибарника, по който се подава вода в рибарника.

16 са официално вписаните в регистрите сигнали за помощ през вчерашния ден на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Смолян. Те са съдействали множество пъти на граждани, чиято собственост е наводнена от проливните дъждове.

Освен мазета, пожарникарите са отводнявали магазини, складове, автосервиз, шахти, водостоци, улици.

Най-много са щетите, нанесени на населението в доспатското село Барутин. Там пожарникарите не само са отводнявали, но са изграждали и диги от чували с пясък, за да укрепят брега на реката.

Снимка: Река Караджа дере до с. Змеица

Автор: Красимир Чаушев