Пред 20 000 души кметът на Доспат отчете над 28 млн. инвестиции  

Над 28 млн. лв. инвестиции от началото на мандата отчете кметът на Доспат Елин Радев при откриването на 33-тия Събор на чешмарите снощи. На официалното събитие, което съвпадна с концерта на мегазвездата Миле Китич, присъстваха около 20 000 души.

„Вече 45 години град Доспат пише своята история. 45 години най-високият град в България гордо стои в Западна Родопа със своята визия и потенциал за развитие като европейски град. Днес всички ние отбелязваме 45 години от обявяването на Доспат за град“, заяви кметът.

Радев благодари на всички доспатчани, които със своя труд, упоритост и любов към родния град са постигнали много успехи и са прославили името на града. Пожелава на всички, които живеят, работят и сътворяват новата история на града, здраве, лични успехи и щастие.

„Честването на 45-годишнината на град Доспат е една прекрасна възможност да благодаря на всички кметове и председатели на Общински съвет, управлявали града през годините, които със своята всеотдайност са спомогнали за неговото изграждане и развитие във времето. В рамките на 4 г. години община Доспат ускори своето развитие и реализира редица проекти, чрез които се привлякоха инвестиции в полза на местните жители. С открито лице заставам пред вас, за да ви кажа, че заложените ангажименти в програмата ми за управление са изпълнени над 95%. Над 28 милиона лева е размерът на привлечените инвестиции в община Доспат в рамките на мандат 2015-2019 година“, посочи кметът.

Певецът Миле Китич

Той информира присъстващите за всички важни проекти, които са реализирани и са в процес на изпълнение.

„Образованието е мой водещ приоритет“, подчерта Радев. Той припомни за реализираната в неговото управление реформа в тази сфера.

„Беше извършена оптимизация на училищната мрежа, в резултат на което от три трудно издържащи и оцеляващи училища в Доспат, едното с над 160 хиляди просрочени задължения, остана едно единствено модерно средно училище с визия за развитие“, отчете градоначалникът.

Разказа как е заварил училища и детски градини с неплатени заплати към персонала – ОУ „Васил Левски“ – с. Змейца (с 44 459 лева дълг), ОУ „Христо Ботев“ – с. Късак (50 251 лева), ДГ „Зора“ – с. Црънча (8164 лв.), ДГ „Мечта“ – с. Късак (с дълг от 14 695 лв.), които с помощта на правителството са били изплатени.

„Административното обслужване се подобрява, сроковете за различните услуги се оптимизираха и на практика няма бавене на преписки и слуги. След няколко дни общинската администрация ще се нанесем в новата сграда на Община Доспат на ул. „Кап. Петко Войвода” № 3. Гражданите ще се обслужват на едно място и няма да обикалят от сграда в сграда, за да бъде извършена административната услуга“, изтъкна Радев.

Той информира също, че скоро Доспат ще има нов център.
С особена гордост заяви, че общината, който той ръководи, е сред първите по прозрачност институции в България,защото всичко, което хората трябва да знаят, го има на сайта и е общодостъпно.

На официалното откриване на събора присъстваха д-р Даниела Дариткова – председател на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия в Народното събрание, областният управител Недялко Славов и кметове на общини от региона.

Мощна заря след церемонията привлече погледите на 20-те хиляди присъстващи, а Миле Китич грабна отново сърцата им.

Съборът на чешмарите продължава и утре с фестивал на народното творчество. В 12 часа той ще бъде прекъснат с концерт на народната певица Росица Пейчева, а за 15 часа е планиран традиционният турнир по народна борба.