Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Пред финал е санирането на най-големия блок в Смолян

Пред финал на строително-монтажните дейности е най-големият блок, който се санира в Смолян измежду 29-те. За него е издаден вече акт 15. Разгънатата му застроена площ е 8 059,20 квадратни метра. Намира се на улица „Наталия“ №9 в квартал Райково. Договорът, с който е възложена инженеринговата поръчка – за проектиране, строителство и авторски надзор, е на стойност 1 431 313 лв. с ДДС.

В блока има 41 жилища и едно заведение за обществено хранене. Тоест, въвеждат се мерки за енергийна ефективност на 42 обекта плюс общите части.

„Много неща сме направили, които не ни влизат в този проект и продължаваме да ги правим като дарение. Тук искат да им махнем една дограма, да го иззидаме и да сложим врата, за да могат да си ползват това помещение. От другия вход пък искат обратното – да им го бутнем това помещение. Това са неща, които не са по проекта, но ние ги изпълняваме. Домофонна система им сложихме. В задълженията ни влизат да им осигурим чипове, а ние им сложихме и домофоните. На всички сме гледали да угодим, да им е хубаво. Общо за около 80 000 лв. са направените допълнителни неща извън проекта. Спазили сме срока за изпълнение. Бяхме спрели през зимата заради лошите метеорологични условия и напролет продължихме“, каза Александър Вирчев – управител на ДЗЗД „Уондър билд – Русев и Ко“. 

„По времена целия строеж непрекъснато сме осъществявали контакт с изпълнителя. Имахме много забележки, които бяха отстранени. Към настоящия момент не може да се каже, че има нещо, което да ни притеснява и би спряло изпълнението. Имахме сега някои дребни забележки, които обсъдихме с г-н Вирчев. Има например една врата, която не се отваря достатъчно добре на тавана, сложено е ограничение. Уточнихме се, че ще го коригират. Вертикалният улук завирява козирката когато тече. И това го уточнихме – ще го изведат. И още една козирка има, която при дъжд също протича – ще го коригират и няма проблем, каза пред журналисти инж. Минка Берова. Тя живее в блока и е нещо като контрольор от страна на живущите в него. 

Елица Маринова от същия блок посочи, че са поискали да им сменят вътрешния прозорец на остъклената тераса. „Направиха го, смениха го хората и няма проблем“, отбеляза тя.

 „Навсякъде има по някой недоволен обаче, което е съвсем логично и нормално, но считам, че градът вече придобива друг облик. Сега до този блок ще оправим и улица „Наталия“, заяви зам.-кметът  по строителството в община Смолян инж. Марияна Цекова. Тя обясни, че преди да постъпи проектът в експертен съвет, той се разглежда от живущите в съответния блок. И когато го съгласуват, тогава влиза на експертен съвет . А преди всичко останало се прави енергиен доклад, изработват се конструктивни становища за състоянието на сградата, на базата на които после се провежда самата обществена поръчка за избор на изпълнител. „Тук сега са останали съвсем дребни детайли, които трябва да се отстранят и довършват обекта. Има и гаранционни срокове по договора, така че от отговорност няма да избяга никой“, посочи Цекова. 

Заедно с нея на оглед днес бяха дошли представители на инвеститорския контрол, строителния надзор и изпълнителя.

Facebook Comments