Президентът Радев: България трябва да отстоява своите национални позиции за идентичност, история и език

България трябва все по-ясно и категорично да отстоява своите национални позиции, които касаят идентичност, история и език. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос дали България ще допусне легитимиране на помашки етнос в Северна Гърция предвид това, че родопският диалект там в момента се лансира като помашки език.

На въпрос дали България трябва да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС той отговори, че не е работа на политиците в Република Северна Македония да коментират вътрешно-политическия живот в България, така както той не коментира техните вътрешно-политически въпроси.

Днес президентът Радев посети 101-ви Алпийски полк като част от годишната програма в качеството му на върховен главнокомандващ на въоръжените сили.

„Аз съм поканил президента Пендаровски да посети България още по време на инаугурацията (встъпването му в длъжност – б.р.), където лично отидох и имах една много ползотворна среща. Няколко пъти съм потвърждавал своята покана към него и очаквам да намери време да дойде в България. Не трябва да се чака комисията по исторически и образователни въпроси да напредне, за да има такова посещение. Напротив, ролята и задачата на политиците е да сближават позициите, и то в трудни моменти“, коментира президентът.

По думите му българската позиция е ясна и тя е била изразена по време на консултативната среща, организирана при него.

„Хората от България и Република Северна Македония споделят общ културен код, история и език повече от 1300 години. Точно затова политиците от двете страни имат общата отговорност да търсят подходи, които ни сближават, а не поводи, които ни разделят“, е категоричен Радев.

„Идеологията и манипулациите на тоталитаризма нямат място в обединена Европа. Затова и нашата позиция е ясна. Тя е в интерес на историческата истина и недопускане на междусъседски проблеми в общото европейско семейство. Нашата позиция е най-вече в интерес на Република Северна Македония, защото внася ясни европейски критерии и устойчивост в процеса на европейското приобщаване на Северна Македония“, изтъкна президентът Радев.

„Има ясно изразена българска позиция, затова настоявах тя да се формулира, да се внесе в Съвета на ЕС, така че да бъде предварително ясно условие за нашата подкрепа, за всяка една преговорна глава оттук-нататък. Това ще даде устойчивост на самия процес на приобщаване, това ще защити нашия национален интерес. И аз очаквам от българското правителство да отстоява последователно тази позиция“, подчерта президентът.

На въпрос трусовете в туризма дали могат да застрашават националната сигурност, предвид фалита на „Томас Кук“ и паниката в бранша, отговори: „България трябва да води една много по-агресивна политика по отношение на туризма, по отношение на рекламирането на България навън, изоставаме от редица наши, и то съседни държави. Това, което те правят като рекламна кампания навън е много по-силно от това, което ние вършим. Всичко е национален интерес – икономиката е национален интерес и сигурността е национален интерес. Ако броим това за част от националния интерес, да трябва по агресивно да отстояваме нашите позиции“.

По отношение на 101-ви Алпийски полк той каза, че високите цели и предизвикателните условия изграждат много стойностни хора, хора с мотивация и с характер.

„Това са хората от 101-ви Алпийски полк – един полк с богати традиции, които се развиват непрекъснато. Тук се генерират уникални отбранителни способности за решаване на много специфични бойни задачи, и то в едни екстремални условия – голяма надморска височина, труден терен, тежки зимни условия. Хората тук са наистина подготвени и много високо мотивирани и това го доказват в множество учения – международни, в мисии зад граница, в мисии за помощ на населението при бедствия, аварии и катастрофи, каквито са много с участието на хората от този полк, специално за региона на Смолян“, допълни Радев.

Facebook Comments