Призив от БЧК: Трябват ни още доброволци за болницата!

Нуждата от доброволци за пренасяне на пратки до пациенти от техните близки в областната болница се увеличава. Планираме разговори с ръководството на болницата за покриване и на логистична коридор в часовете от 16 до 19 часа. С отзовалите се сега 10 доброволци покриваме времето от 10 до 14 часа. Ще са ни необходими още хора с готовност за доброволна работа в тази сложна за всички ни обстановка, заяви Мария Делева – директор на БЧК в Смолян и координираща екипа.  

По думите й мотивите на сега работещите доброволци са различни – „Имах близък в болницата и благодарение на хора успявах да му пратя нужните дрехи, документи, плодове и напитки“, „Включих се в опит да помогна на нуждаещи се като утеха, защото наскоро загубих скъп близък“, „Хора сме и в такива времена са важни състраданието и човечността“, ,“Избрах този начин да изразя моята подкрепа към медиците на първа линия, пред чието себеотрицание се прекланям“ и др.

Тя подчерта, че отново ще разчита на хората с топлина в сърцата и изповядващи принципите на Червения кръст като своя ценностна система – доброволност, хуманизъм и безпристрастност. „Такива хора се търсят във времена на криза и изпитания за обществото“, допълни Делева.

Днес изпълних 22 доставки. Около 12 часа беше много натоварено. Носех пакети с дрехи, храни, напитки, плодове, епикризи, ТЕЛК-ови решения. Даже една жена ми се довери да й сваля картончето, с което да изтегли пенсията на своя роднина. Най-много багаж пренесох до шестия етаж, където са голяма част от Ковид-болните. Шефът на болницата д-р Даракчиев ме видя да дежуря и ми благодари с топли думи. От няколко отделения казаха, че вършим много добра работа и ще им липсваме. За първи път нося маска 4 часа непрекъснато. Толкова много благодарни очи видях, че умората и напрежението останаха на заден план. Толкова удовлетворена и пълноценна се прибрах вкъщи. Беше незабравимо! И незаменимо!“, сподели доброволка.