Проектантски дефект е причина за аварията в „Цанков камък“ според министър Христов

Слабо място в сглобката между двете табли е причина за аварията във ВЕЦ „Цанков камък“, заради която тя спря да работи. Сглобката се е скъсала и втората табла е паднала във водопровода. Причината за това е може би проектантски дефект, заяви пред журналисти енергийният служебен министър Росен Христов.

На практика табла с размери 2 на 6 метра и близо 1 метър дебелина, тежаща 7,5 тона, се е откъснала и през водопровод с дължина повече от половин километър буквално е стигнала близо до разклонението, където водата влиза в турбините.

“Ремонтът е изключително неочакван, тъй като животът на това аварийно съоръжение се очаква да бъде 25-30 години и не е ползвано. Операцията по отстраняване на дефекта и възстановяване на съоръжението е на практика безпрецедентна. Уникално изпълнена операция под ръководството на екипа на ВЕЦ-а, с участието на професионални алпинисти и фирма, която се занимава с транспортиране на такива нестандартни обекти“, каза Христов.

Таблата била транспортирана по обратния път през този половин километър, включително и през вертикален участък. Била е изтеглена, възстановена и обратно монтирана в съоръжението.

„Такава авария не се е случвала никъде и стандартните методи за отстраняване с нарязване на таблата или други деструктивни методи биха отнели повече от няколко месеца работа и няколкостотин хиляди лева ремонт. Тук буквално за няколко седмици с този иновативен изобретателен подход, изцяло дело на български инженери и енергетици, успяхме с около 5 пъти по-ниски разходи и в пъти по-кратки срокове да отстраним аварията и да възстановим работата на ВЕЦ-а“, обясни министърът.

По думите му няма пропуснати ползи, тъй като акумулираната вода в язовира ще бъде използвана за производство на електроенергия.

„По принцип електроцентралата се използва в пикови моменти или когато цената на тока е по-висока, за да генерираме максимална печалба. В периода на ремонта такива нужди не е имало, цената на тока беше по-ниска и на практика не се е отразило по никакъв начин на енергийната система на България“, подчерта Росен Христов.

Припомняме, че ангажиментът по проучване, проектиране и авторски надзор на ВЕЦ „Цанков камък“ беше е на шведската компания „Свеко Енергопроект“ АД, понастоящем мажоритарна 81,82% собственост на българския бизнесмен Христо Попов.

error: Защитено Съдържание!