Промени за сечта на повредена дървесина – 3 дни и ще се влиза в гората

Процедурата за сеч на повредена дървесина вече ще е далеч по-къса – до три дни ще отнема от заявлението за сеч до влизането в гората. Това трябва да се случва на теория след промените в наредбата за ползването на горите.

„Нещата са комплексни. Болестта е много упорита, насекомите са доста мобилни и за съжаление начинът, по който трябва да се справим, е почти единствен – добра организация, разчистване на заболелите петна и около тях, извозване на дървесината и изчистване на терена под тях“, каза пред журналисти в Смолян министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов днес. Другите проблеми са, че няма достатъчно техника и работна ръка. Спомена отново за проблема с частните гори, където собствениците са много и често не могат да ги открият, за да им направят съответните предписания.

Министър Румен Порожанов

Той съобщи, че по проблема е създаден кризисен щаб с участието на областните управители. От него се очаква да докладва за всяко действие, което се предприема и което трябва да се предприеме. Щабът ще се събира на 10-14 дена.

„Наблюдавайте! И се надявам да овладеем положението и постепенно да се справим“, каза министърът.

На въпроса дали не трябва спрямо частните заболели гори да се подхожда като при пожар – запали ли се гората и пожарната на държавата отива да гаси, той отговори, че това не е логично. Сравни го по-скоро със заразата в нечий дом – че ако трябва да се обеззарази този частен дом, трябва стопанинът да допусне съответните органи в него. Той е категоричен, че самият добив в частни гори трябва да се извършват със съгласието на собственика.

„Забавянията, които бяха свързани със заявленията за отпочване на сеч – в момента, в който почнем да работим по-интензивно и видим, че има и други административни пречки, ще ги решим и тях“, категоричен бе Порожанов.

Специалистите смятат, че в момента състоянието на гората се обсъжда като кризисно, предкаламитетно.  Опасяват се да обявят каламитет, защото интересът към изсечената повредена дървесина рязко ще намалее.  

На практика кардинално се променя режима на добив, защото по Закона за горите минават един куп съгласувания. За санитарната сеч вече не се предвиждат план-извлечения, а само сигнален лист до Лесозащитна станция и следва предписание – документ, с който се счита, че има разрешение за сеч. На база предписанието горският отива вече да маркира не дърво по дърво, както е сега, а направо очертава петното като има право да даде периферия до 40 метра в здравата част. Вече няма сложна процедура по избор на изпълнител, а с директно възлагане. С отстраняването на план извлечението, което беше нужно досега, се съкращават автоматично 20 дена в Смолян и 40 дена в Кърджали.

Три дни ще отнема процедурата от началото на заявеното намерение до реалното влизане за сеч. Това е на теория, а практиката ще покаже дали промените в наредбата ще сработят.

До момента засегнатите от корояд площи в територията на Южноцентрално държавно предприятие са 1,2 мл. кубика. От тях малко над 600 000 кубика са предоставени на фирми да ги усвояват, а 120 000 кубика са в недостъпни терени.

Министър Порожанов бе днес в Смолян за откриването на второто изложение на местни породи овце. Видовете породи бяха разделени в кошари в сянката срещу параклиса „Св. Дух“ на Смолянските езера. От организаторите на изложението за подарък той получи специално за него ушита родопска носия.

 

Facebook Comments