Протест в Смолян срещу кучешки приют в Елховец (РЕПОРТАЖ)

Протест в Смолян се състоя днес срещу кучешки приют, който се стопанисва от английското семейство Даян и Тони Роулс в рудоземското село Елховец. Той е единствен на територията на област Смолян.

Местни жители дойдоха „спонтанно“ пред областната администрация да заявят, че не желаят повече да има до селото им кучешки приют и че мястото му е далеч от къщите им, където няма да пречи на никой.

 „Аз съм един от най-потърпевшите от този приют. Той е точно срещу нашия квартал. Всички институции си заравят главите като щрауси в пясъка и не искат да ни обърнат внимание. Затова хората спонтанно решиха и организираха днешния протест пред областна администрация“, заяви Венцислав Енев. 

Той каза, че снощи по имейла получил официално писмо от регионалната структура РВМС в Смолян, в което му обяснили, че след направена проверка от тяхна страна, констатирали, че на практика това не е приют.

„Нека обяснят това на хората, които са потърпевши от кучешкия лай и не са работоспособни през следващия ден, дали това не е приют“, казва Енев и допълва, че в квартала живеят и слепи хора, които не могат да общуват със света със зрението, а само чрез слуга и всеки може да си представи какъв тормоз е това за тях.

„Има непоносими миризми покрай приюта и хората се опасяват, че могат да прераснат в зарази. Хората не могат да минат с детски колички покрай това място, нито да разходят домашните си любимци. Има деца инвалиди, които са заложници на това безхаберие на институциите“, добави Енев.

Той каза, че кметът на Рудозем на всяка предизборна кампания обещавал, че този приют ще бъде премахнат. А той е там от 2011 година.

„Не само, че не го премахнаха. Напротив, съвсем случайно разбрахме, че е било издадено строително разрешение, с което на практика те се опитват да го узаконят“, подчерта представителят на протестиращите.

Те са подали жалба пред всички възможни институции – омбудсмана, ДНСК, МОСВ, прокуратурата, областната администрация.

Смятат, че РДНСК в момента може да им помогне като констатира, че обектът е незаконен.

„Писали сме до всички регионални институции и ще приемем помощ отвсякъде. Въпросът е да не ни обръщат гръб и да разберат, че ние също имаме човешки права и се нуждаем от спокойствие. В 3 часа сутринта, когато се събудя от кучешки лай, аз на кого да вярвам – на общината и на държавните институции, или на ушите си“, коментира Венцислав Енев. 

Според протестиращите това е проблем, който трябва да бъде решен и не може да бъде замитан под килима просто така.

Обектът е с шумозащитни огради, но според протестиращите те вършат никаква работа.

В протеста се включиха известните родопски фолклорни изпълнители Кристина и Румен Шехови.

Докато те даваха своите изявления пред медиите към протестиращите се присъедини зам.-областният управител Владимир Гърбелов. Той възнегодува защо администрацията не е уведомена за този протест. Покани представителна група от тях да влязат в кабинета му и да разговарят за проблема.

От своя страна Енев обясни, че не са уведомили институциите, защото протестът бил „спонтанен“, а когато в приюта извършвали проверки за шума, затваряли кучетата, за да не се чува. 

Когато срещата с двамата зам.-областни управители приключи Енев каза така: „Не мога да кажа, че сме удовлетворени, докато не бъде решен проблема. Те поеха ангажимент да направят необходимите проверки, но откровено казвам, че и аз, и останалите хора не вярваме на институциите, докато не ни бъде решен проблема. Ще продължаваме да протестираме докато постигнем своето, а то е да живеем без кучешки лай в собствените си домове. Нашите домове са нашата крепост и ние държим да останат такива. Не може правата на животните да бъдат въздигнати по-високо от правата на хората. ще продължим докато постигнем своето“.

„Задействаха се институциите. Областта ги задейства да проверят какъв е проблемът и ние за какво протестираме. Големият протест ще бъде пред общината в Рудозем, която се води собственик на земята и понеже в община Рудозем е проблемът, там ще протестираме. Докато не се решат нещата, а решението е да няма приют в населено място село Елховец“, бе категоричен гайдарят Румен Шехов. 

Попитан за становище зам.-областният управител Владимир Гърбелов заяви, че жалбата им още като е получена е разпратена до съответните институции за становище.

„Ние без становището на институциите не може да вземем по реда на надзора как стоят нещата. Те са едната страна, протестиращите са другата страна. И те се съгласиха с нас. Представител на РДНСК утре отива и гледа всичко законно ли е там. Началникът на регионалната структура на БАБХ също отива на проверка. Разпоредили сме и на РЗИ да направят проверки за шума, но не когато някой знае, внезапно. Ние другата седмица също отиваме на място там. Но има две страни. Едната страна е законността, другата страна са протестиращите“, посочи Гърбелов.

Кметът на Рудозем Румен Пехливанов съобщи, че администрацията е издала разрешително за строеж на собствениците на въпросният имот, тъй като те имат цялата налична документация. „Проектите им отговарят на изискванията на закона и ние сме длъжни да издадем разрешително за строеж“, обясни Пехливанов.

Приютът за кучета е собственост на английското семейство Даян и Тони Роулс. Чрез фондацията си те им търсят домове чрез европейска система, като ги дават за осиновяване.

Всъщност собствениците на имота в Елховец предвиждат преустройство и пристрояване на обор в приют за временно настаняване на бездомни кучета и котки. Капацитетът му ще бъде за настаняване на 165 кучета и 30 котки. 

Предложението ще се реализира в обор с площ 450 квадратни метра. В него има халета за отглеждане на едри преживни животни, което ще се преустрои в приют с приемна, помещение за почистване на инвентар, санитарно-хигиенна зона, ветеринарно помещение и зала за прегледи, баня с тоалетна, стая за персонал, три зали за клетки на кучета, изолатори за болни животни.

Становището на главния архитект на Рудозем е, че предложението, предвидено за реализация в промишлена зона на село Елховец, е допустимо. То не е в разрез с нормативните изисквания и специализираните общински разпоредби.

Измервателен протокол от август месец 2017 г. сочи, че на 124 метра от приюта се намират жилищни сгради, живущите в които са притеснявани от звука, идващ от приюта. А провереното тогава звуково налягане от лая на кучета надвишава лимита, описан в Наредбата за показателите на шум в околната среда, и има нужда от прилагане на звукоизолационни мерки.

След изграждане на шумозащитна бариера бива извършено ново измерване на шума, за което е съставен протокол през януари месец тази година. Направеното в него заключение е, че стойностите за шум през деня, вечерта и нощта са в съответствие с изискванията на Наредбата.

Facebook Comments