Протест за достоен и справедлив живот организират в Смолян

Мирен протест с искане за оставката на правителството на Република България, оглавявано от г-н Бойко Борисов, и оставка на главния прокурор на Република България – г-н Иван Гешев, организира Гражданско движение „Родопско сърце“. Събитието е насрочено за петък (17-ти юли) от 19 до 22 часа, на площад „България“.

„Да покажем, че гражданите на област Смолян са непреклонни пред потъпкването на българската конституция. Нека заедно докажем, че с Родопите шега не бива!“, пише в призива за участие в събитието.

Приканват се всички, желаещи да се включат в протестните действия, да спазват правилата на събитието и да не нарушават общественият ред.

„Това не е бунт! За да бъдат протестите успешни, е абсолютно необходимо те да останат МИРНИ!“, се сочи още в съобщението.

Вижте страницата на събитието ТУК

Указанията, дадени от организаторите на мероприятието, са следните:
1. Не проявявайте агресия по време на протеста!
2. Не накърнявайте вербално останалите участници в протеста или представителите на реда.
3. Не предизвиквайте и не провокирайте конфронтации!
4. Не агитирайте за различни политически сили. Събитието има за цел да изрази недоволството на гражданите към управлението на страната, а не да вдига рейтинга на политици!
5. Не разпилявайте боклук и опаковки от различни продукти. Моля, изхвърляйте отпадъците на отредените за целта места.
6. Не хвърляйте бутилки и други предмети!
7. С оглед епидемията от Covid-19, препоръчваме да носите предпазни маски и да спазвате дистанция едни от други до колкото това е възможно! Носенето на маска по време на протест е забранено от закона, но с оглед епидемичната ситуация, органите на реда ще правят изключение за носенето на предпазни маски.

ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МИ КАТО УЧАСТНИК В ПРОТЕСТА И ЗА КАКВО ТРЯБВА ДА ВНИМАВАМ:
– да спазвам указанията на организаторите;
– да не нося оръжие или други предмети, с които мога да застраша живота и здравето на други участници или да причиня материални щети;
– да не се явявам на протеста пиян;
– да не съм с маска (изключение, ще се прави за предпазна медицинска маска);
– да не преча или възпрепятствам провеждането на протеста, например като се опитвам да разпръсна тълпата;
– да не нарушавам обществения ред, тоест да не псувам, да не предизвиквам сбиване и т.н.

ВАЖНО!!!
– Ако не се съобразя с някое от тези изисквания, мога да бъда отстранен от протеста от органите на реда. Освен това може да ми бъде наложена глоба в размер от 50 до 300 лева. Мога да бъда и арестуван.
– Ако с насилие, измама, заплашване или по друг незаконен начин попреча да се проведе събиране, митинг или манифестация, който е допустим по Закона за събиранията, митингите и манифестациите (ЗСММ), мога да получа наказание „лишаване от свобода“ до 2 години.
– При групови нарушения на обществения ред полицейските органи могат да използват физическа сила. Тоест, ако видя че част от тълпата започне да нанася материални щети или не се подчинява на нарежданията на полицията, по-добре да се отдалеча от нея. Това мога да направя, това мога да направя когато полицаите започнат да удрят по щитовете си с палките – така те предупреждават за предстоящо използване на физическа сила.

За допълнителни въпроси и питания, обърнете се към организаторите!