Региона

Протест заради пътя Рудозем-Смолян, АПИ бави поръчката близо година

Жители на селата Полковник Серафимово, Габрица и Фатово блокираха пътя между Рудозем и Смолян днес. Причината е, че години наред чакат ремонт на този участък, а той все не се случва.

Протестът се състоя при разклона за Смилян и селата от горното поречие на река Арда. Хората вдигнаха плакати с надписи „Дупки с кръпки не е път“, „Безопасност за всички“ и др.

Тъй като протестът бе анонсиран предварително, от Агенция „Пътна инфраструктура“ излязоха преди дни със съобщение, че участъкът е в строителната ѝ програма.

„Работата на тръжната комисия за избор на строител не е приключила. През 2022 г. процедурата за избор на изпълнител бе временно блокирана от жалби пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. След произнасяне на ВАС са предприети необходимите действия и процедурата е продължила“, информират от Пътната агенция.

Те уточняват, че в момента комисията разглежда техническите предложения на кандидатите за изпълнение на ремонта и предстои отваряне на ценовите оферти.

Проблемът обаче е във факта, че поръчката бе блокирана действително, но за кратко време – от май до август месец миналата година. Оттогава досега са минали 10 месеца, а ценовите оферти още не са отворени. А решението за избор на изпълнител също ще подлежи на обжалване.

Припомняме, че обособената позиция за ремонт на пътя между Смолян и Рудозем през връх Средногорец, чиято прогнозна стойност е 24,1 млн. лв. без ДДС бе блокирана от никому неизвестната фирма „Би Грейт“ ЕООД. Тя е регистрирана в гр. Нови Искър от Биляна Георгиева, родом от село Томпсън, общ. Своге. На практика тя стопира цялата поръчка с шест обособени позиции с обща прогнозна стойност 83,4 млн. лв.  

Дружеството никога нищо не е построило, нито дейността му е подобна.

В онзи период фирма „Бул Трак“ на майката на Биляна – Антоанета Спасова, пък блокира поръчката за поддържане на републиканските пътища в Южен централен район с прогнозна стойност 378 467 700 лв. без ДДС за срок от 4 години.    

КЗК отхвърли жалбата на „Би Грейт“, но тя бе обжалвана във Върховния административен съд. Там обаче дружеството не бе изпълнило указанията за плащане на съответната такса за завеждане на дело и то не продължи.

Поради тази причина на 11 август миналата година е била отворена офертата за пътя Рудозем – Смолян.

error: Защитено Съдържание!