Региона

Протестиращи: Дърветата в гората гният, но не ни ги дават

В знак на протест стотици жители на Доспатска община блокираха днес за повече от час пътя Девин-Доспат. Недоволството им е срещу малките разрешени количества дърва за огрев на домакинствата. Кметовете от община Доспат готвят петиция до Народното събрание и премиера акад. Николай Денков, с която настояват да се промени Законът за горите изцяло в полза на населението.

Хората са недоволни от промяната в Закона за горите, с която се намаляват количествата дърва за огрев – до 10 кубика за сезон и изискването за притежаване на лиценз за работа с резачка, ако добиват сами дървата си за огрев.

Според промените на едно домакинство се полагат до 10 пространствени кубически метра дърва за огрев. Преди промяната всяко домакинство е имало право на десет кубика дърва, но плътни, което се равнява на около 16-17 пространствени кубически метра дърва.

На практика това количество е крайно недостатъчно за огрев на едно домакинство, тъй като в Родопите зимите са тежки и продължителни.

То даже е недостатъчно само за една печка, а ако се пали повече от една – например в детска стая, което е нормално, тогава още през януари-февруари най-късно март месец дървата са свършили. Отоплителният сезон в района обаче започва от септември-октомври и приключва най-рано в края на май месец.

Проблемите са няколко, обаче всяка година се усложняват. Първо беше, че за да отидеш с автомобил в гората, автомобилът трябва да има GPS. Хората се съгласиха. Сложиха ги. Оскъпиха двойно дървата – от 6 лева на кубик станаха 12 лв. Хората и това претърпяха. Обаче сега, като ограничиха и количеството вече, няма накъде повече„, казва протестиращ.

Аз имам и синове. С 10 кубика дърва нищо не мога да направя. Обикновено 20 кубика си отиват. Говорим за готвене, за отопление. 20 кубика за едно семейство са достатъчни„, добавя втори.

В двете стаи ми спят децата, в другата – аз и жената. Три стаи отопляваме плюс хола. С парно отопление сме и харчим 30-40 кубика дърва„, допълва трети.

На въпрос как ще се актуализират списъците, чието съставяне приключи на 30 март, хората отговарят, че както са ги направили, така да ги оправят. “Как ние да го направим. Те нали са изпратени там за доброто на хората? Направиха лошата работа, гласуваха в парламента, сега се дърпат“, коментира местен жител.

Хората са решени да протестират колкото е нужно, докато не се вземат мерки.

Така не може да продължава. Като стане пожар, ние ходим да гасим, борим се и накрая какво – 10 кубика дърва. Не става така„, категорични са те.

Местните жители се гневят, че 10-те отпуснати кубика дърва не само че са недостатъчно, а и поскъпват по два пункта. Първо, защото това количество е по-малко от един курс на камион, а те плащат за цял курс, независимо колко дърва са натоварени, и така се оскъпява общата цена на кубик. Второ, защото от година вече е удвоена цената на дърва на корен – от 6 на 12 лева за кубик.

Хората се оплакват, че в дървета в гората гният, но не им ги разрешават.

Досега даваха 15 кубика, което е нормално за една кола. Като намалят кубиците, превозът се вдига, шофьорът не може да намали цената на курса и дървата се вдигат още веднъж. Макар че ги вдигат от горското, още веднъж вдигат и цената с транспорта. Не знам дали знаят тия горе, че Доспат е на 1400 м надморско равнище и 10 месеца тук е зима. Как така с 10 кубика дърва ще се топли едно семейство?! Това възможно ли е?! Искаме да увеличат кубатурата на дървата“, настояват протестиращи.

Подкрепям с цялата си душа този протест. Не може нашите хора да остават без дърва. Излезе закон, в който от плътни ги обърнаха в пространствени кубици. До 1-ви февруари хората могат да се отопляват, но за след това няма дърва. Парламентът трябва да промени закона, за да може нашите хора спокойно да се сдобиват с дърва за целия сезон. За нашия район това е ненормално. Парламентът не е взел предвид нашия планински район. Един месец да се отопляваш при минусови температури, дървата свършват. Възрастните горят целогодишно. Моята майка на 92 години цялата година си пали печка. Тези дърва са крайно недостатъчни. На хората трябва да се даде достатъчно количество. Хората за това се притесняват, не къде да отидат на почивка, а да си подготвят дръвцата. Стане ли пожар, нашите хора са там“, обобщи кметът на Касъка Касим Кехайов.

Към протеста се присъедини и кметът на община Доспат Елин Радев. Той съобщи, че всички кметове на населени места от общината готвят петиция, с която ще настояват за законодателни промени, чрез които да се реши проблемът.

Снимка: Вестник на община Доспат

Една кола товари около 15 кубически метра дърва. Разрешени са 10. Преди транспортът излизаше около 40 лева, сега е 60 лева. Оттам се оскъпяват още. В Закона са вкарали изискване, който иска да си добие дърва, да изкара курс за резачки. Това също затруднява хората, защото струва около 200-300 лева, не всеки има такива възможности. Не всички горски стопанства могат да добиват достатъчно дърва на склад, не могат да изпълнят поръчките. Карат им през януари-февруари, закъсват, хората остават без дърва. Този закон е пълно безхаберие. Не на последно място е проблемът със сервитутите. Когато падне по-голям сняг, падат далекопроводи и нямаме по 3-4 дни ток, няма вода, няма нищо. Мисля, че на този митинг трябваше да присъства представител на Изпълнителна агенция по горите, а не да пращат държавните предприятия. Те просто изпълняват законите, не могат да променят количествата, нито каквото и да е друго. Тук единствено с дърва се отопляват хората. Нямаме топлофикации, газификации и не могат да ни ограничават до февруари месец да се отопляваме. След това какво? Такива ограничения не трябва да има“, подчерта Радев.

Местни жители смятат, че ако управляващите не чуят мотивите им, се очертава поредната тежка зима.

И нека народните избраници не се чудят, когато хората напускат селата в търсене на по-добър живот зад граница, а районът обезлюдява“, коментираха хора от доспатските села.  

Снимки: Ахмед Ахмедов

error: Защитено Съдържание!