Проверяват състоянието на културните институции след първата вълна на пандемията

Поводът за тази среща е да се видим очи в очи след пандемията, да обсъдим състоянието на културните институции в региона, близките планове, при необходимост да търсим варианти за допълнително подпомагане, каза зам. -областният управител Андриян Петров на среща с колектива на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“, цитиран от пресцентъра на областната управа.

Той отбеляза, че последните месеци оставиха тежки последствия върху дейността на културните институти.

„Хубаво е, че музеят, галерията и библиотеката са дигитализирани и през този период не прекъснаха връзката със своите потребители. Хората имаха възможност да ги посещават, макар и виртуално, но безспорно липсата на физическо присъствие е оказала своето негативно влияние върху дейността ви“, посочи Петров. Той призова всички да се включат в разговора и под формата на неформален диалог да споделят притесненията си, идеите и предложенията си за по-бързо възстановяване нормалния ритъм на работа.

„Не допуснахме през тези три месеца никой от музея да се разболее, това е най-важното. Мерките бяха строги и ние се отнесохме изключително сериозно към тях, затова и не допуснахме вируса сред колектива на музея“, каза директорът му Валентина Василева. Тя потвърди, че в месеците на извънредно положение служителите на музея са получавали трудовите си възнаграждения без забавяне.

Василева отбеляза, че музеят е стартирал годината много обнадеждено и силно. От 18 хил. лв., през предходната 2019-та година собствените приходи са нараснали на 32 хил.лв.

„Успяхме значително да увеличим собствените приходи, което ни даваше спокойствието да назначим хора на местата на пенсионираните колеги“, каза тя. В края на предходната и началото на тази година са се пенсионирали четирима служители, на които са изплатени възнаграждения при пенсиониране в размер на 42 хил.лв.

„Разчитахме да компенсираме с увеличените постъпления, които през януари и февруари бяха двойно в сравнение със същите месеци от предходната година. Но затварянето през март доведе до сериозни бюджетни затруднения за нас. През месец май вече нямахме възможност да поемем трудовите възнаграждения и се наложи да освободим трима от новоназначените служители. Това, за съжаление, беше големият удар, който музеят понесе. Ситуацията в момента е следната – имаме средства единствено за заплати и за постоянните разходи, но не и за дейност“, посочи Василева.

Двамата с Петров обсъдиха проблемите с поддръжката на сградата, нужните ремонти и възможностите за финансиране.

Това лято за пореден път организират за децата „Ваканция в музея“. В предстоят „Летни музейни вечери“, за септември готвят изложба „Средновековните крепости и живота в тях“. През октомври ще бъде отбелязано 85 години музейно дело в Средните Родопи.

Регионалната библиотека и Художествената галерия организират доброволческа инициатива под надслов „Културният комплекс оживява“, целяща облагородяване на пространството около трите сгради (почистване от отпадъци, оформяне на зелените площи и засаждане на цветя, както и поставяне на Гергьовска люлка като етнографска забележителност).

Василева съобщи, че търсят партньорство със свободни артисти, за които РИМ „Стою Шишков“ да се превърне в сцена за изява на таланта им.

Инициираната от зам.-областния управител Андриян Петров среща с колектива на музея е втората от планираните с всички регионални културни институти в област Смолян.

Те се провеждат по поръчение на министъра на културата и целта им е да се придобие ясна представа за актуалното състоянието на  културните институти след първата вълна на пандемията от коронавирус, за да се окаже при необходимост допълнителна подкрепа.