Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!

Разблокираха поръчката за 400 линейки, фирма със 100 лв. капитал разиграва институциите 

Вече е разблокирана поръчката на здравното министерство за доставка на 400 линейки с необходимото оборудване, на които разчитат всички центрове за спешна помощ в страната и филиалите им.

Върховният административен съд (ВАС) е втората инстанция, която отхвърли искането за „спиране на процедурата“, обявена от ведомството на Кирил Ананиев. Определението е окончателно. И с това се дава зелена светлина на здравния министър да продължи поръчката.

Разиграването на институциите обаче е факт, който е смехотворен, но твърде болезнен за обществото.

Общата стойност на поръчката е почти 48,7 млн. лв., а стопирането й бе направено от фирма „Вайнман технолоджи“ ЕООД на Илия Станиславов.

Много сериозни са съмненията, че тази фирма е създадена единствено с цел да попречи на важната за центровете по „Спешна помощ“ в цялата страна доставка на специализирани медицински автомобили.

Подсказва го историческата последователност на събитията. И най-вече, че дружеството става юридически факт след като поръчката за линейки вече е обявена.

Решението за откриване на процедура е от 16 март тази година.

Фирмата е учредена по-късно, на 4 април. Вписана е на 26 април в Търговския регистър. Към онзи момент не може да се обжалва законосъобразното обявяване и механизмите за провеждането на поръчката, защото срокът за това е изтекъл.

На 28 май „Вайнман технолоджи“ обаче подава жалба в КЗК срещу удължените срокове с 38 дни за подаване на оферти и съответно отварянето им.

Това удължаване се налага заради първото спиране на поръчката от фирма „Оксиджен проджектс“ ЕООД. Въпросната фирма с управител Христина Шахпазян не е стигнала до края. Отказала се е да обжалва разпореждането на КЗК за отказ да образува производство по нейната жалба. И това дава право на министъра към онзи момент да я продължи.

Новата жалба на 38-годишния Станиславов обаче пак я спира за месеци.

На 19 юни КЗК отхвърля искането му да се наложи временна мярка „спиране на процедурата“.

„При преценка на възможните последици от налагането на временната мярка КЗК счита, че спирането на процедурата би оказало негативно въздействие както върху възложителя, така и върху обществото. Този извод следва от специфичния предмет на обществената поръчка. КЗК приема, че в конкретния случай спирането на процедурата ще рефлектира негативно върху интересите на обществото и в частност върху интересите на нуждаещи се от спешна медицинска помощ пациенти, които трябва да бъдат обслужвани с медицинските превозни средства (линейки)“, се сочи в мотивите й.

На 22 юни Илия Станиславов обжалва това определение на КЗК във Върховния съд.

Ден по-рано – на 21 юни, КЗК отхвърля и жалбата му по същество.

А тя е, че удълженият срок не е достатъчен за кандидатите да изготвят офертите си, а това представлява съществено нарушение на императивни разпоредби на закона и нарушение на принципите, посочени в него. Същото според „Вайнман технолоджи“ води до ограничаване на конкуренцията  чрез невъзможността на заинтересованите лица да изготвят офертите си в определения от възложителя срок.

В мотивите си КЗК обаче е посочила, че в деня на подаването на жалбата здравният министър на 25 май наново е удължил сроковете за подаване на оферти и за отварянето им, което не е обжалвано. А това значи, че неговият акт е стабилен. В такъв случай правният интерес на жалбоподателя е отпаднал.

Последно в досегашната сага с линейките е определението на ВАС от петък, с което потвърждава, че с право КЗК е отхвърлила искането за налагане на временна мярка „спиране на процедурата“.

В понеделник министърът разблокира поръчката за 400 линейки, давайки нови срокове – 10 август за подаване на оферти и 13 август за отварянето им.

Но при този упорит интерес от нейния провал едва ли безпрепятствено ще я довърши.

Facebook Comments