Резултатите в Смолян: ГЕРБ-СДС са първи, ДПС – втори, ПП – трети (обновена)

ГЕРБ-СДС са първи в проведените вчера избори за Народно събрание в Смолянска област. С много малка разлика от тях второто място е на ДПС, „Продължаваме промяната“ са трети, БСП – четвърти. Това сочат окончателните резултати на Районната избирателна комисия в Смолян.  

Партията на Бойко Борисов в коалиция със СДС има одобрение на 10 259 души, или 26,84% от общия вот. Тя е най-предпочитаната в общините Смолян, Баните, Доспат, Златоград, Неделино и Чепеларе. В последните избори, проведени през ноември месец миналата година, ГЕРБ-СДС имаше 10 289 гласа. 

Хайри Садъков

На втора позиция е ДПС с 9 694 гласа (25,36%). Тя е най-често посочвана в общините Рудозем, Мадан, Борино и Девин. В ноемврийските избори партията на Ахмед Доган имаше 8 778 гласа.

Третото място принадлежи на „Продължаваме промяната“ с одобрението на 6711 гласоподаватели (17,56%). Спадът при тях е сериозен – на предишните избори партията на Кирил Петков и Асен Василев получи одобрението на 8247 души.

Михал Камбарев

„БСП за България“ отново е четвърта политическа сила в областта. Тя е подкрепена от 3980 избиратели (10,41%). Загубите при столетницата също са осезателни в сравнение с предходния вот, когато е получила 5156 гласа. Партията столетница отново е на четвърто място в област Смолян.

Партия „Възраждане“ е на пето място с  2082 гласа (5,45%).

Новата формация на ексслужебния премиер Стефан Янев – „Български възход“, е одобрена от 1358 избиратели (3,55%).

„Има такъв народ“ получи подкрепата на малко над 1308 избиратели (3,42%), като на последния вот имаше подкрепата на 3793 човека и беше пета поред в класирането на избирателя от Смолянска област

„Демократична България – Обединение“ е на осмо място в Смолянска област с подкрепата на близо 1302 избиратели (3,41%). За сравнение, в предишните избори формацията на Христо Иванов и Атанас Атанасов е имала одобрението на 1520 души и беше на шеста позиция

При това положение сигурни депутати за област Смолян ще са водачите на ГЕРБ – д-р Красимир Събев, на ДПС – Хайри Садъков, на „Продължаваме промяната“ – Михал Камбарев.

При коя от формациите ще отиде четвъртият мандат ще се реши при изчисленията по системата на Хеър-Ниймайер.

„Не подкрепям никого“ са отбелязали 1368 човека и с това избирателите от Смолянска област „класират“ на шеста позиция липсващ кандидат. С по-малко одобрение от неучастващите в тези избори са дори кандидатите на „Български възход“, „Има такъв народ“ и „Демократична България – Обединение“.

Действителните гласове са 39 589, като имащите право на глас са 97 200 души. Недействителните бюлетини са 275 броя.

error: Защитено Съдържание!