„Родопски хайдути“ възобновяват молбата си за отделна епархия в Смолян

След въдворяването на архимандрит Висарион за епископ, което се състоя официално вчера в църквата „Св. Висарион Смоленски“, от сдружението „Родопски хайдути“ отново възобновяват молбата си Смолян да се обособи в отделна епархия. 

Ето какво се казва в прошението им към българския патриарх Неофит, до пловдивския митрополит Николай и до епископ Висарион:

Ваши Високопреосвещенства, Български патриарх Неофит и Пловдивски митрополит Николай,

Манол Ружинов

На 16.11.2020 г. след множество разговори и беседи с миряните от гр. Смолян, близките села и градове ние застанахме зад решение да измолим от Вас създаването на отделна епархия.

С решението Ви от 21.02.2021 г. да ръкоположите в епископски сан Високопреподобния архимандрит Висарион ни отправихте един много категоричен и еднозначен отговор, че ще се работи в тази насока. Именно затова от името на всички православни родолюбиви християни най-искрено Ви поздравяваме за адекватното и навременно решение , което ще бъде в полза за сплотяване и отстояване на християнските ценности в региона!

Уважаеми Епископ Висарион,

Приемете благопожеланията ни за крепко здраве, за да може да работите в името на християнското множество така, както сте го правили и до сега.

Ние от своя страна ще се отзоваваме и подкрепяме по всякакъв начин и безрезервно всяко едно дело.

На многая лета!

С УВАЖЕНИЕ: Манол Илиев Ружинов – председател на “Сдружение Родопски Хайдути” гр.Смолян. Родолюбиви българи от гр.Смолян“.