Рудозем е в бедствено положение, десетки села в Смолянско без ток, 4-те прохода – с ограничения

Бедствено положение заради обилния снеговалеж обяви кметът на община Рудозем Красимир Пехливанов, а десетки населени места в област Смолян са без ток. На много места тежкият мокър сняг създаде затруднения за снегопочистващата техника. Ограничение на движението е въведено за четирите прохода – Пампорово, Рожен, Превала и Печинско. През тях автомобилите се движат с вериги, съобщи областният управител Недялко Славов.

„Републиканските пътища се обработват през нощта, днес през целия ден и ще продължат докогато е необходимо. Поради множеството паднали дървета и прекъснати електропроводи, много населени места в Смолянска област за кратки и по-продължителни периоди нямаха електрозахранване, но към момента голяма част от тях вече са захранени. Мобилизирани са аварийните екипи. Притеснение към момента имаме в община Рудозем, където бе обявено бедствено положение заради обилния снеговалеж и подкопаните пътища от свлачища към населени места“, допълни Славов.

Той уточни, че към момента най-сериозна е аварията с прекъснатия електропровод 110 kV на ЕСО. Поради  това всички населени места на община Баните, както и селата Петкова, Малка Арда, Катраница и околните села от Смолянска община, няма да имат ток тази нощ.

„Надяваме се утре далекопроводът да бъде възстановен, но там снегът е изключително сериозен, на места достига близо метър. Направили сме организация с кметовете да се поддържа връзка със самотно живеещите хора и тези, които са с влошено здравословно състояние“, добави областният управител.

Заради продължаващия второ денонощие снеговалеж над 5000 души в община Рудозем остават без електрозахранване.

„Днес почти цялата община беше без ток. Заради свлачища е затруднен достъпът и до населени места на общината. Ситуацията е изключително динамична“, каза кметът Румен Пехливанов.

Бедствено положение той обяви в 17 часа.

„От вчера насам и към момента в голяма част от населените места в общината продължава да вали мокър тежък сняг, който събаря дървета върху пътищата, като затруднява или спира напълно снегопочистването. Втори проблем е, че почти цялата община нямаше електрозахранване, с изключение на града. От около час има ток в още три от селата. Другите са без електрозахранване. Над 5000 души са без ток. Ние се надяваме, че екипите, които работят, ще успеят да свършат нещо, но най-голямото ни притеснение е, че температурите са около нулата. Сега всичко, което е паднало днес, ще замръзне. Очакваме ново скъсване на жици. Много далекопроводи са аварирали, както и вътрешната разпределителна мрежа ниско напрежение“, посочи градоначалникът.

Пехливанов каза, че цял ден доброволното формирование към общината е разчиствало паднали дървета. Ангажирали са и допълнително осем машини от местни строителни фирми, които да помагат в проправянето на път към откъснатите села.

„В село Витина има паднала една подпорна стена, която заплашва да откъсне половината село. Обезопасили сме доколкото е възможно, но буквално всяка минута се променя положението. Сега сме разчистили едно място, след малко на друго място се свлича“, обобщи кметът.